
IKEA vyzradila známy recept: Priprav si doma guľky Köttbullar s omáčkou
A je to vonku. Mäsové guľky so smotanovou omáčkou, zemiakovou kašou a brusnicami. To je presne stará dobrá IKEA na tanieri.

Švédska firma cez koronakrízu prezradila zákazníkom recept na svoje azda najznámejšie jedlo.
Vyskúšaj
si ho a neoľutuješ.
Autor tohto blogu to skúsil a záver z pokusu je jasný
ako facka. Jedlo je super chutné.
Trúfa si povedať, že je oveľa lepšie, než by si ho mal/a kúpiť zmrazené alebo zmrazené a zohriate vo švédskom markete.
Tack så mycket, kära IKEA. Veľké ďakujem, milá IKEA.
Ako vyzerá donedávna utajovaný recept?
Aha:

Späť
do slovenčiny.
Dobrá správa. Priprav sa na celkom primitívne varenie. Na guľky a omáčku potrebuješ potraviny, ktoré zoženieš v každom obchode.
Pridáš k nim ešte zemiakovú kašu a brusnicový džem/kompót. Samozrejme, že postup na ich prípravu sa tu nedozvieš. Kašu zo zemiakov vie totiž urobiť každý domestifikovaný cicavec.
Na mäsové guličky potrebuješ:
- 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
- 250 gramov mletého bravčového mäsa
- jednu na jemno nakrájanú cibuľu
- strúčik cesnaku
- 100 gramov strúhanky
- jedno vajce
- 5 lyžíc mlieka
- soľ a korenie podľa chuti

- Z
týchto ingrediencií stvoríš masu a následne vygúľaš guličky.
- Nechaj ich 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Potom na miernom ohni
vysmaž na oleji.
- Keď guličky vykúpeš na panvici, nasleduje posledná fáza. Ešte na zhruba 30 minút ich dopeč v rúre pri teplote 160 až 180°C.
Teraz môžeš lajknúť tento blog aj na Facebooku :)
Na omáčku potrebuješ:
- 2 PL oleja
- 40 gramov poctivého masla
- 40 gramov hladkej múky
- 150 mililitrov zeleninového vývaru
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru (dobrá rada: zvoľ blafáčik - rovno 300 ml vývaru z hovädziny a zeleniny)
- 150 mililitrov plnotučnej smotany
- 2 ČL sójovej omáčky (ale podľa chuti aj 4 ČL...)
- 1 ČL dijonskej horčice

- Maslo rozpusti na panvici. Stále miešaj a pridávaj múku. Potráp ju asi tak dve minúty.
- Potom za stáleho miešania pridaj ostatné ingredienicie: vývar, smotanu, horčicu a sojóvú omáčku.
- (Mimo originálneho receptu: pridalo sa aj trochu prelisovaného cesnaku a omáčku si vieš ochutiť podľa seba. Ale ak chceš, striktne sa drž vyzradenej švédskej receptúry)
- Teraz už len všetko ulož na tanier a pridaj kašu zo zemiakov a brusnice
Dobrú chuť, toto si vychutnáš! :)

Pozri aj iné recepty


Zemiakový šalát inak

Legendárna čokoládová poleva na parené buchty

Počuli ste o nej? Farebná a zdravá zelenina do diétneho jedálnička

Do NHL smeruje bronzový Slovák z Pekingu
