IKEA Köttbullar: Vyzradený originálny recepty na známe mäsové guľky 

25.05.2020

A je to vonku. Mäsové guľky so smotanovou omáčkou, zemiakovou kašou a brusnicami. To je presne stará dobrá IKEA na tanieri.

Švédska firma cez koronakrízu prezradila zákazníkom recept na svoje azda najznámejšie jedlo.

Vyskúšaj si ho a neoľutuješ.

Autor tohto blogu to skúsil a záver z pokusu je jasný ako facka. Jedlo je super chutné.

Trúfa si povedať, že je oveľa lepšie, než by si ho mal/a kúpiť zmrazené alebo zmrazené a zohriate vo švédskom markete.

Tack så mycket, kära IKEA. Veľké ďakujem, milá IKEA.

Ako vyzerá donedávna utajovaný recept?

Aha:

IKEA
IKEA

Späť do slovenčiny.

Dobrá správa. Priprav sa na celkom primitívne varenie. Na guľky a omáčku potrebuješ potraviny, ktoré zoženieš v každom obchode.

Pridáš k nim ešte zemiakovú kašu a brusnicový džem/kompót. Samozrejme, že postup na ich prípravu sa tu nedozvieš. Kašu zo zemiakov vie totiž urobiť každý domestifikovaný cicavec.

Na mäsové guličky potrebuješ:

    • 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
    • 250 gramov mletého bravčového mäsa
    • jednu na jemno nakrájanú cibuľu
    • strúčik cesnaku
    • 100 gramov strúhanky
    • jedno vajce
    • 5 lyžíc mlieka
    • soľ a korenie podľa chuti

  • Z týchto ingrediencií stvoríš masu a následne vygúľaš guličky.
  • Nechaj ich 2 hodiny odpočívať v chladničke.
  • Potom na miernom ohni vysmaž na oleji.
  • Keď guličky vykúpeš na panvici, nasleduje posledná fáza. Ešte na zhruba 30 minút ich dopeč v rúre pri teplote 160 až 180°C.

Teraz môžeš lajknúť tento blog aj na Facebooku :)

Na omáčku potrebuješ:

    • 2 PL oleja
    • 40 gramov poctivého masla
    • 40 gramov hladkej múky
    • 150 mililitrov zeleninového vývaru
    • 150 mililitrov hovädzieho vývaru (dobrá rada: zvoľ blafáčik - rovno 300 ml vývaru z hovädziny a zeleniny)
    • 150 mililitrov plnotučnej smotany
    • 2 ČL sójovej omáčky (ale podľa chuti aj 4 ČL...)
    • 1 ČL dijonskej horčice

  • Maslo rozpusti na panvici. Stále miešaj a pridávaj múku. Potráp ju asi tak dve minúty.
  • Potom za stáleho miešania pridaj ostatné ingredienicie: vývar, smotanu, horčicu a sojóvú omáčku.
  • (Mimo originálneho receptu: pridalo sa aj trochu prelisovaného cesnaku a omáčku si vieš ochutiť podľa seba. Ale ak chceš, striktne sa drž vyzradenej švédskej receptúry)
  • Teraz už len všetko ulož na tanier a pridaj kašu zo zemiakov a brusnice

Dobrú chuť, toto si vychutnáš! :)

Ďalšie moje články