Jednoducho: Langoše

14.06.2020

Langoše sú jednoducho jedlo k vode a slnku. Ak pri nej nie si, alebo máš na ne chuť aj v neletnom období, prosím. Tu ich máš.

Jaska, že je to špecialita, ktorá okolo zdravého jedla ani nekráčala. Môžeš mať k langošom milión výhrad, aj tak na ne dostaneš chuť a strčíš si ich do pusy.

Dostávaš sa k najodskúšanejšiemu a overenému receptu. Dochutíš ich cesnakom, kečupom, smotanou či pikantnou nátierkou.

A teraz veľké priznanie.

Autorovi blogu sa kedysi stala hrozná vec. Došiel syr na postrúhanie langošov. Resp., nekúpil ho. Preto zvolil alternatívu a z chladničky vybral syrovú parenicu. Nič lepšie sa mu nemohlo stať.

Odvtedy sa parenica stala súčasťou ingrediencií na dochutenie. Vyskúšaj, vychutnáš.

Cesto si priprav deň vopred.

Potrebuješ:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia / alebo polovicu z drožďovej kocky
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • trochu soli
  • 125 ml kyslej smotany
  • Olej na vyprážanie

K podávaniu:

  • cesnak a soľ, kečup alebo kyslú smotanu, parenicu (syr)

FOTO >> Cesto na langoše po zamiesení a na druhý deň po vykysnutí >>


Ako na langoše:

  • Potraviny spolu zmiešame na tuhšie cesto. Pokiaľ je príliš husté, pomôž si trochou mlieka.
  • Nech cesto odpočíva v pokoji do druhé dňa. V chladničke ešte vykysne a zväčší objem.
  • Ak chceš langoše smažiť v rovnaký deň, OK. Dopraj prosím cestu aspoň 2-hodinový relax v teple. 

FOTO >> Vypracovávanie placky <<


  • Langše vyrobiš takto: v prvom rade si naolejuj dosku alebo plochu, kde ich vytvaruješ.
  • Cesto rozdeľ na časti. Ideálne je zobrať si z neho guľku - veľkú tak do dlane a na klzkej ploche z nej urob vyťahaj placku veľkosti tvojej dlane.

  • Pamätaj, ak budú veľmi tenké, po vysmažení zostanú chrumkavé, tvrdšie a tvoja stará mama ich bez štátnych zubov nepožuje. Ale nechci z nich ani hrubé buchty. Skrátka hrúbka taká akurát.

  • Otestuješ si to na prvom pokuse.


  • S horúcim olejom v panvici nešetri. Langoš má v ňom jemne plávať. Vypekanie z obidvoch strán netrvá dlho. Ide skôr o desiatky sekúnd, než o minúty. Tak stoj pri sporáku a sleduj a obracaj.

  • Langoše naukladaj na tanier a prelož ich servítkami, aby sa zbavili nadbytočného oleja.

    • Pred plnením ich jemne potri cesnakovou emulziou. Pripravíš si ju do misky z vylisovaného strúčika cesnaku a z trochy vody

      • Je na tebe, či si ich dáš s kečupom alebo s kyslou smotanou.

Dobrú chuť.