Jednoducho: Langoše
Langoše
sú jednoducho jedlo k vode a slnku. Ak pri nej nie si, alebo máš na ne
chuť aj v neletnom období, prosím. Tu ich máš.
Jaska, že je to špecialita, ktorá okolo zdravého jedla ani nekráčala. Môžeš mať k langošom milión výhrad, aj tak na ne dostaneš chuť a strčíš si ich do pusy.
Dostávaš sa k najodskúšanejšiemu a overenému receptu. Dochutíš ich cesnakom, kečupom, smotanou či pikantnou nátierkou.
A teraz veľké priznanie.
Autorovi
blogu sa kedysi stala hrozná
vec. Došiel
syr na postrúhanie langošov. Resp., nekúpil ho. Preto
zvolil alternatívu
a z chladničky vybral syrovú parenicu. Nič lepšie sa mu nemohlo
stať.
Odvtedy sa parenica stala súčasťou ingrediencií na dochutenie. Vyskúšaj, vychutnáš.
Cesto si priprav deň vopred.
Potrebuješ:
- 200 ml vlažného mlieka
-
1
balenie sušeného droždia / alebo polovicu z drožďovej kocky
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- trochu soli
- 125 ml kyslej smotany
- Olej na vyprážanie
K podávaniu:
- cesnak a soľ, kečup alebo kyslú smotanu, parenicu (syr)
FOTO >> Cesto na langoše po zamiesení a na druhý deň po vykysnutí >>
Ako na langoše:
- Potraviny spolu zmiešame na tuhšie cesto. Pokiaľ je príliš husté, pomôž si trochou mlieka.
- Nech cesto odpočíva v pokoji do druhé dňa. V chladničke ešte vykysne a zväčší objem.
- Ak
chceš langoše smažiť
v rovnaký deň, OK.
Dopraj
prosím cestu
aspoň
2-hodinový relax v teple.
FOTO >> Vypracovávanie placky <<
- Langše vyrobiš takto: v prvom rade si naolejuj dosku alebo plochu, kde ich vytvaruješ.
-
Cesto rozdeľ na časti. Ideálne je zobrať si z neho guľku - veľkú tak do dlane a na klzkej ploche z nej urob vyťahaj placku veľkosti tvojej dlane.
Pamätaj, ak budú veľmi tenké, po vysmažení zostanú chrumkavé, tvrdšie a tvoja stará mama ich bez štátnych zubov nepožuje. Ale nechci z nich ani hrubé buchty. Skrátka hrúbka taká akurát.
Otestuješ si to na prvom pokuse.
S horúcim olejom v panvici nešetri. Langoš má v ňom jemne plávať. Vypekanie z obidvoch strán netrvá dlho. Ide skôr o desiatky sekúnd, než o minúty. Tak stoj pri sporáku a sleduj a obracaj.
Langoše naukladaj na tanier a prelož ich servítkami, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
Pred plnením ich jemne potri cesnakovou emulziou. Pripravíš si ju do misky z vylisovaného strúčika cesnaku a z trochy vody
Je na tebe, či si ich dáš s kečupom alebo s kyslou smotanou.
Dobrú chuť.