Marhuľový špeci ryžový nákyp s brusnicami a škoricou

30.05.2021

Múčnik alebo hlavné jedlo? Oboje je správne.

Foto: SlimPasta
Foto: SlimPasta

Článok je v spolupráci so Slim Pasta

Ryžový nákyp môžeme určite označiť za samostatnú kuchársku disciplínu. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Záleží len na vašej chutí, obľúbenom ovocí a fantázii.

My sme do nákypu vybrali marhule s brusnicami. Všetko sme dochutili jemne mletou voňavou škoricou a sladkým medom.

Základom receptu je konjaková ryža Slim Pasta, ktorá vám vďaka takmer nulovému obsahu kalórií dovolí maškrtiť bez výčitiek.2 porcie

Ingrediencie:

  • 2 balenia konjakovej ryže Slim Pasta bez nálevu
  • 1 plechovka konzervovaných marhúľ
  • 500 ml mlieka
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 1-2 vajcia
  • 1 lyžica medu na dochutenie
  • ½ balenie brusníc
  • mletá škorica
  • kúsok masla

Postup:

Do hrnčeka nalejte mlieko a chvíľu ho zohrievajte na miernom ohni. Pripravte si ryžu Slim Pasta - priamo z obalu ju premiestnite do hrnčeka s mliekom.

Za stáleho miešania povarte, kým ryža nasiakne mliekom. Potom odložte zo sporáku hrnček a nechajte vychladnúť.

Pripravte si sneh z bielkov. Zvyšné žĺtky vmiešajte do ryže, následne opatrne primiešajte sneh z bielkov. Do tejto zmesi pridajte brusnice, dochuťte mletou škoricou a všetko premiešajte.

V miske rozotrite nízkotučný tvaroh s medom. Marhule si nakrájajte na tenké plátky. Do formy rozložte tretinu ryžovej zmesi, obložte vrstvou marhúľ a potrite tvarohom. Toto zopakujete ešte raz a zakončite vrstvou ryže.

Na poslednú vrstvu môžete ešte pridať vločky masla. Nákyp dajte do predhriatej rúry a pečte dozlata cca 40 minút pri teplote 180 °C.

TIP: schovajte si šťavu s marhúľ. Keď naservírujete nákyp na tanier, ešte ho zľahka pokvapkajte zvyšnou šťavou.

Dobrú a ľahkú chuť!

Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.