Marhuľový špeci ryžový nákyp s brusnicami a škoricou
Múčnik alebo hlavné jedlo? Oboje je správne.
Článok je v spolupráci so Slim Pasta
Ryžový nákyp môžeme určite označiť za samostatnú kuchársku disciplínu. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Záleží len na vašej chutí, obľúbenom ovocí a fantázii.
My sme do nákypu vybrali marhule s brusnicami. Všetko sme dochutili jemne mletou voňavou škoricou a sladkým medom.
Základom receptu je konjaková ryža Slim Pasta, ktorá vám vďaka takmer nulovému obsahu kalórií dovolí maškrtiť bez výčitiek.2 porcie
Ingrediencie:
- 2 balenia konjakovej ryže Slim Pasta bez nálevu
- 1 plechovka konzervovaných marhúľ
- 500 ml mlieka
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 1-2 vajcia
- 1 lyžica medu na dochutenie
- ½ balenie brusníc
- mletá škorica
- kúsok masla
Postup:
Do hrnčeka nalejte mlieko a chvíľu ho zohrievajte na miernom ohni. Pripravte si ryžu Slim Pasta - priamo z obalu ju premiestnite do hrnčeka s mliekom.
Za stáleho miešania povarte, kým ryža nasiakne mliekom. Potom odložte zo sporáku hrnček a nechajte vychladnúť.
Pripravte si sneh z bielkov. Zvyšné žĺtky vmiešajte do ryže, následne opatrne primiešajte sneh z bielkov. Do tejto zmesi pridajte brusnice, dochuťte mletou škoricou a všetko premiešajte.
V miske rozotrite nízkotučný tvaroh s medom. Marhule si nakrájajte na tenké plátky. Do formy rozložte tretinu ryžovej zmesi, obložte vrstvou marhúľ a potrite tvarohom. Toto zopakujete ešte raz a zakončite vrstvou ryže.
Na poslednú vrstvu môžete ešte pridať vločky masla. Nákyp dajte do predhriatej rúry a pečte dozlata cca 40 minút pri teplote 180 °C.
TIP: schovajte si šťavu s marhúľ. Keď naservírujete nákyp na tanier, ešte ho zľahka pokvapkajte zvyšnou šťavou.
Dobrú a ľahkú chuť!
Biele pruhy v hydinovom mäse mali byť podľa niektorých internetových správ chorobou. Nie je to pravda a konzumácia takejto časti hydiny je bezpečná.
Zemiakový šalát inak
Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.
Nahraďte klasickú posýpku zo škorice, kakaa či cukru. Pripomeňte si detské časy a buchty na pare môžete vylepšiť legendárnou čokoládovou polevou.
Mangold je listová zelenina, ktorá je chuťou aj vzhľadom podobná špenátu. V obchodoch sa neobjavuje úplne bežne, čo je škoda.
Do NHL smeruje bronzový Slovák z Pekingu
Bronzový hokejista zo zimnej olympiády v Pekingu Miloš Kelemen opúšťa najvyššiu českú súťaž. Odchádza do NHL.