Vianočné pečivo bez cukru (3): Čokoládové, kávové a kokosové mašktky
Sladkosti si nemusíte odriekať ani vo chvíli, keď ste na diéte alebo sa v januári chystáte vyskočiť na váhu. Pozrite si tradičné recepty na výborné vianočné pečivo, po ktorom nepriberiete.
Článok je v spolupráci s KetoMix
Tieto jedlá neobsahujú ani gram cukru, preto ho od toho bežného pečiva ani nerozoznáte. Na chuť ani na pohľad. Prečítajte si tretiu várku týchto nápadov.
Prečo sa vyhnúť veľkému množstvu cukru? Priemerný Slovák totiž skonzumuje každý rok takmer dvadsať kilogramov cukru. To je dvakrát väčšia spotreba, akú odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
Už len kvôli vianočným sviatkom je toto číslo viac ako alarmujúce. Cukor je právom nazývaný novodobou drogou, ktorá má nepriaznivý vplyv na zdravie a spôsobuje množstvo civilizačných ochorení.
Vymenujeme len niektoré - obezita, kardiovaskulárne ochorenia, hypertenzia, zhubné nádory súvisiace s obezitou alebo diabetes. Prečo si teda tento rok neurobiť také pečivo, ktoré je od toho klasického na nerozoznanie? A pritom je zdravé.
Pozrite si tipy na vianočné recepty.
SNEHOVÉ PLACKY S ČOKOLÁDOU
Ingrediencie:
300 g kokosu, 3 lyžice kakaa, 2 lyžičky čokoládovej príchute KetoMix, 4 lyžice kokosového krému
Postup:
V mixéri alebo kuchynskom robote zmixujte kokos, kakao a čokoládovú príchuť do hladkej konzistencie. Pridajte kokosový krém a mixujte, kým sa všetko nespojí. Mokrými rukami tvorte guľôčky, ktoré na plechu alebo na tácke vytvarujte do placiek. Poprášte kokosom a uložte do chladničky.
KÁVOVÉ KOPČEKY
Ingrediencie:
4 bielka, 150 g kokosu, 2 lyžičky kávovej príchute KetoMix
Postup:
Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a postupne, po častiach, primiešajte kokos s kokosovou príchuťou. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladajte malé kopčeky.
Vytvarujte rukou alebo si pomôžte lyžičkou. Pečte v rúre pri teplote 150 stupňov asi 10 minút (čas je orientačný, záleží na veľkosti a hrúbke kopčekov).
KOKOSKY
Ingrediencie:
4 bielka, 150 g kokosu, 2 lyžičky kokosovej príchute KetoMix
Postup:
Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a postupne, po častiach, primiešajte kokos s kokosovou príchuťou. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladajte malé kokosky.
Vytvarujte ich rukou, alebo si pomôžte lyžičkou. Pečte v rúre pri teplote 150 stupňov asi 10 minút (čas je orientačný, záleží na veľkosti a hrúbke kokosiek).