Vianočné pečivo bez cukru (4): Citrónové, vanilkové a mandľové prekvapenia

14.12.2020

Sladkosti si nemusíte odriekať ani vo chvíli, keď ste na diéte alebo sa v januári chystáte vyskočiť na váhu. Pozrite si tradičné recepty na výborné vianočné pečivo, po ktorom nepriberiete.

Tieto jedlá neobsahujú ani gram cukru, preto ho od toho bežného pečiva ani nerozoznáte. Na chuť ani na pohľad. Prečítajte si štvrtú várku týchto nápadov.

Článok je v spolupráci s KetoMix

Prečo sa vyhnúť veľkému množstvu cukru? Priemerný Slovák totiž skonzumuje každý rok takmer dvadsať kilogramov cukru. To je dvakrát väčšia spotreba, akú odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Už len kvôli vianočným sviatkom je toto číslo viac ako alarmujúce. Cukor je právom nazývaný novodobou drogou, ktorá má nepriaznivý vplyv na zdravie a spôsobuje množstvo civilizačných ochorení.

Vymenujeme len niektoré - obezita, kardiovaskulárne ochorenia, hypertenzia, zhubné nádory súvisiace s obezitou alebo diabetes. Prečo si teda tento rok neurobiť také pečivo, ktoré je od toho klasického na nerozoznanie? A pritom je zdravé.

Pozrite si tipy na vianočné recepty.

CITRÓNOVÉ BOCHNÍČKY

CITRÓNOVÉ BOCHNÍČKY
CITRÓNOVÉ BOCHNÍČKY

Ingrediencie na cesto:

55 g bieleho jogurtu, 55 g masla, čakankový sirup podľa chuti, 1 vajce, 180 g mandľovej múky, 2 lyžičky vanilkovej príchute KetoMix, šťava a kôra z 1 citróna

Ingrediencie na polevu:

citrónová kôra, šťava z 1 citróna a 20 g vanilkovej príchute KetoMix

Postup:

Vyšľahajte zmäknuté maslo, jogurt, citrónovú šťavu a kôru. Zapracujte vajce a pridajte mandľovú múku s vanilkovou príchuťou. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút odpočinúť do chladničky.

Vytvarujte malé bochníky a dajte na plech, kde ste predtým dali papier na pečenie. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút (kôrka bude sfarbená dozlata). Na polevu zmiešajte uvedené ingrediencie.

Po úplnom vychladnutí ňou bochníky pokvapkajte.

VIANOČNÉ SUŠIENKY

VIANOČNÉ SUŠIENKY
VIANOČNÉ SUŠIENKY

Ingrediencie:

40 g masla, 1 odmerku KetoMix kokteilu, 1 odmerku žemličiek, 1 lyžičku vanilkovej príchute KetoMix, 1 bielok, trošku škorice, mletých klinčekov a zázvoru

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte cesto. Vyvaľkajte a vykrojte sušienky. Tie následne sušte v rúre pri teplote 100°C asi 30 minút.

MANDĽOVÉ TORTIČKY

MANDĽOVÉ TORTIČKY
MANDĽOVÉ TORTIČKY

Ingrediencie:

100 g mandľovej múky, 80 g jemne sekaných mandlí, 2 lyžičky vanilkovej príchute KetoMix, 7 vajec, KetoMix čokoláda bez cukru, mandle na ozdobu

Postup:

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne, po častiach, vmiešajte múku, mandle, vaječné žĺtky a vanilkovú príchuť. Vzniknuté cesto nalejte na plech (veľkosť podľa toho, aké vysoké chcete mať tortičky). Pečte pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.

Z vychladnutého korpusu vykrajujte kolieska, ktoré namáčajte v rozpustenej čokoláde a ozdobte mandľou.