Vyvoňaná pomarančovo-čokoládová bábovka

06.12.2020

Pečenie bábovky nemusí byť žiadna nuda. Dá sa pri nej fantazírovať. A je na vás, s akými príchuťami ju upečiete a ponúknete doma, aby ste si zamaškrtili.

Pri legendárnom múčniku sa teraz ponúka takáto možnosť: čokoláda, oriešky a pomaranč. Postup nie je zložitý a bábovka plná voňavých esencií bude žať úspech.

Vyskúšajte.

Potrebujete:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 celé veľké maslo (250 g)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 75 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor a 1 prášok do pečiva, pol trochy soli
  • 1 veľký pomaranč: Využiješ strúhanú kôru. Šťavu z jednej polovice dáš do cesta, druhú polovicu citróna využiješ na polevu
  • 1 veľkú horkú čokoládu a 3 lyžice holandského kakaa
  • 2 hrste mletých vlašských orechov
  • štamperlík rumu alebo 1 ČL rumovej arómy

Postup:

  • Mäkké maslo vymiešaj mixérom s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Potom do masy primixuj po jednom žĺtka.
  • Ďalej počas mixovania prisypávaj múku, prášok do pečiva a postupne prilievaj mlieko.
  • Teraz pridaj vyšľahaný sneh z bielok, ktorý len jemne vareškou vmiešaš do masy.
  • Rozdeľ masu na dve časti do dvoch misiek. Takto:
Pomarančová a čokoládovo-orechová časť bábovky
Pomarančová a čokoládovo-orechová časť bábovky
  • V jednej pridaj roztopenú čokoládu a pomleté orechy, štamperlík rumu a 3 veľké lyžice kakaa.
  • Do druhej čast masy šupni šťavu z polovice pomaranča a jeho postrúhanú kôru. Aj tu šupni mleté orechy - ale len trošku. Všetko to ešte v obidvoch miskách opatrne premiešaj.
  • Do bábovkovej formy daj ako prvú pomarančovú časť, na ňu vylej čokoládovo-orieškovú.
  • Pečieme zhruba hodinu pri 190 stupňoch. Test upečenia vykonaj špajdľou.
  • Napokon bábovku oblej polevou zo zhruba 100 gramov práškového cukru. Urobíš ju vymiešaním s pomarančovou šťavou z druhej polovice. Aj tu použi trochu postrúhanej kôry.