11 cenných rád o rybe: Ako zabezpečiť zdravú rybu na tanier a nepokaziť si Vianoce
Ryba na Vianoce je tradícia. A nemusí byť každoročne vylovená z vane. Ale aj v tomto prípade pozor na všetky nástrahy pri jej príprave.
Ryba patrí na slovenské štedrovečerné stoly, potvrdil to nedávno prieskum Billy. Venoval sa aj sviatočnému jedlu a vareniu. Najobľúbenejším vianočným jedlom sa stala kapustnica, ktorú takto označila tretina opýtaných.
Obľúbený je u Slovákov aj zemiakový šalát, ktorý za vianočným stolom najviac chutí každému piatemu respondentovi.
Prvú trojku najobľúbenejších jedál na Vianoce uzatvára kapor alebo iná ryba, vyjadrilo sa tak zhodne po 15 % opýtaných.
Autor blogu oslovil odborníkov z oblasti výživy s otázkou, čoho sa pri kúpe a príprave ryby na vianočné menu jednoznačne treba vyvarovať.
Jedenástoro o vianočnej rybe
- Farba ryby (napovie o čerstvosti).
- Nesmie
mať matne oči - také zakalené, inak nie je čerstvá.
- Nekupovať
pod rukou už zabitú rybu, treba si ju nechať zabiť priamo pred
vami, aby ste mali istotu, ze niekde nestala.
- Nekupovať
rybu, ak sú v sude už nejaké „hore bruchom".
- Ryba
musí mat také ružové žiabre, nie sivé alebo nejaké
"osliznuté".
- Ak
kupujete rybu už zmrazenú z obchodu, treba si všímať
dátum spotreby (pri niektorých predajcoch je možné, ž prelepia
termín nákupu ryby, aby ju silou mocou predali. Pozor na to.).
- Zamrazenú rybu nikdy znova nezmrazujte. Keď sa rozmrazí, treba ju ihneď spracovať.
- Na nejaké "smradíky" z ryby - kaproviteho typu stačí pomarinovať v mlieku, stiahne pach bahna.
- Kúpte takú rybu, aby ste ju vedeli spracovať, teda zjesť. Nenechávať ju na ďalší a ďalší deň. Treba ju začerstva upravenú zjesť.
- Nie je vhodné konzumovať ryby, ak sú už veľmi dlho zmrazené.
- Ak si kúpite živú rybu, treba ju čo najskôr usmrtiť, aby sme ju vo vani nemali príliš dlho, je potom možné, ze nám skape sama. Vtedy už rybu nekonzumujeme.