11 cenných rád o rybe: Ako zabezpečiť zdravú rybu na tanier a nepokaziť si Vianoce

20.12.2020

Ryba na Vianoce je tradícia. A nemusí byť každoročne vylovená z vane. Ale aj v tomto prípade pozor na všetky nástrahy pri jej príprave.

Ryba patrí na slovenské štedrovečerné stoly, potvrdil to nedávno prieskum Billy. Venoval sa aj sviatočnému jedlu a vareniu. Najobľúbenejším vianočným jedlom sa stala kapustnica, ktorú takto označila tretina opýtaných.

Obľúbený je u Slovákov aj zemiakový šalát, ktorý za vianočným stolom najviac chutí každému piatemu respondentovi.

Prvú trojku najobľúbenejších jedál na Vianoce uzatvára kapor alebo iná ryba, vyjadrilo sa tak zhodne po 15 % opýtaných.

Pozrite si prieskum: Čo kupujú a jedia Slováci na Vianoce

Autor blogu oslovil odborníkov z oblasti výživy s otázkou, čoho sa pri kúpe a príprave ryby na vianočné menu jednoznačne treba vyvarovať.

Jedenástoro o vianočnej rybe

  1. Farba ryby (napovie o čerstvosti).
  2. Nesmie mať matne oči - také zakalené, inak nie je čerstvá.
  3. Nekupovať pod rukou už zabitú rybu, treba si ju nechať zabiť priamo pred vami, aby ste mali istotu, ze niekde nestala.
  4. Nekupovať rybu, ak sú v sude už nejaké „hore bruchom".
  5. Ryba musí mat také ružové žiabre, nie sivé alebo nejaké "osliznuté".
  6. Ak kupujete rybu už zmrazenú z obchodu, treba si všímať dátum spotreby (pri niektorých predajcoch je možné, ž prelepia termín nákupu ryby, aby ju silou mocou predali. Pozor na to.).
  7. Zamrazenú rybu nikdy znova nezmrazujte. Keď sa rozmrazí, treba ju ihneď spracovať.
  8. Na nejaké "smradíky" z ryby - kaproviteho typu stačí pomarinovať v mlieku, stiahne pach bahna.
  9. Kúpte takú rybu, aby ste ju vedeli spracovať, teda zjesť. Nenechávať ju na ďalší a ďalší deň. Treba ju začerstva upravenú zjesť.
  10. Nie je vhodné konzumovať ryby, ak sú už veľmi dlho zmrazené.
  11. Ak si kúpite živú rybu, treba ju čo najskôr usmrtiť, aby sme ju vo vani nemali príliš dlho, je potom možné, ze nám skape sama. Vtedy už rybu nekonzumujeme.