Ako zvládnuť svätomartinské hody a ostať pri tom keto?

13.11.2020

Ďalší rok je skoro pri konci a aj keď Martin na bielom koni neprišiel, prvé mrazíky už o sebe dávajú vedieť. Tohtoročné svätomartinské hodovanie bude iné. Napriek tomu si ho môžete pre seba a svojich blízkych prichystať.

Zdroj: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum o
Zdroj: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum o

Spolupráca s KetoMix

Vyskúšajte si tento rok svätomartinské dobroty pripraviť doma - diétnejšie, ale aj tak výborné! KetoMix má pre vás niekoľko tipov, ako sa na svätého Martina nevzdávať ničoho, čo máte radi. A napriek tomu nepribrať!

Svätý Martin prichádza na bielom koni. Toto prastaré porekadlo označovalo, že v dobe, kedy tento svätec oslavuje svoj sviatok, padal sneh a nezastaviteľne sa blížila mrazivá zima. Do dejín vošiel Martin ako človek, ktorý sa vedel podeliť. Na sv. Martina sa svätili a dodnes svätia mladé vína. Týmto dňom štartujú obľúbené oslavy mladého vína, kedy milovníci hroznového moku ochutnávajú to najlepšie z tohoročnej úrody.

Z kuchyne cítiť vôňu pečeného mäsa, je počuť cinkanie pohárov, stoly sú plné tvarohových, makových či lekvárových koláčov. Tento rok sa sviatok svätého Martina bude oslavovať len doma, s rodinou. To však vôbec nemusí byť na škodu. Máte totiž jedinečnú šancu si tohtoročnú oslavu pripraviť tak, aby ste po nej nepribrali. Stačí si len trošku upraviť klasické recepty.

Na Martina sa zvykli konať výročné trhy a jarmoky. Taktiež hody bývali najmä tam, kde mali za patróna svätého Martina. A čo nesmelo chýbať na sviatočne prestretom stole? Predsa dobre vykŕmená a do chrumkava upečená hus či kačica. Kto ale povedal, že to musí byť podmienka? Rovnako výborne chutí aj morčacie mäso, ktoré je z hľadiska zdravého životného štýlu omnoho lepšie.

Urobte si k nemu KetoMix knedličky, ktoré neobsahujú žiadne sacharidy, namiesto toho s nimi dostanete do tela poriadnu dávku kvalitného proteínu. Chýbať by nemala ani kapusta, ktorá jedlu dodá ten správny šmrnc. A ak ste skôr na sladké, nemusíte sa báť, že prídete o svätomartinské koláče. My máme totiž na koláče skvelý recept.

Pečená morka s ketomix knedľou a kyslou kapustou

Ingrediencie na KetoMix knedličky:

  • KetoMix knedlička,
  • 2 bielka,
  • 1 lyžička syrovej omelety,
  • petržlenová vňať.

Predhrejte rúru na 180 °C. Do šejkra alebo nádoby nalejte 15-20 ml vody, pridajte 1 odmerku zmesi na žemle, vytvarujte bochník, položte na papier na pečenie a pečte 15 minút.

Knedľu nakrájajte na kocky a spojte vyšľahaným bielkom s lyžičkou syrovej omelety a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Varte vo vymazanom hrnčeku vo vodnom kúpeli asi 20 minút.

Ingrediencie na nízkosacharidovú kyslú kapustu:

  • 1 cibuľa, 2 balenia kyslej kapusty, 1 cuketa, soľ, rasca, olej.

Na nadrobno nakrájanú cibuľku s troškou oleja položte nakrájanú kapustu, najemno nastrúhanú cuketu, osoľte, pridajte trošku rasce a duste domäkka. V prípade potreby môžete podliať trošku vodou. Na záver môžete kapustu dochutiť čakankovým sirupom.

Ingrediencie na pečené morčacie medailóniky:

  • morčacie medailóniky (jedna porcia 150 g), drvená rasca, lisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie.

Do zapekacej misy ľahko vymazanej olejom vložte osolené, okorenené, rascou a pretretým cesnakom potreté morčacie medailóniky. Obsah podlejte vodou do jednej tretiny mäsa. Zapekaciu misu aj s pokrievkou vložte predhriatej rúry na 150°C a duste 2-3 hodiny, kým nebude mäso mäkké.

KetoMix TIP: Pre tých, ktorí nestíhajú a nemajú radi dlhé čakanie, máme aj rýchlejší variant. Rúru predhrejte na 190°C a pečte približne hodinu a dvadsať minút. Nezabúdajte mäso podľa potreby podlievať vodou.

Zdroj: Lena Kudryavtseva / Unsplash
Zdroj: Lena Kudryavtseva / Unsplash

Tvarohové koláče

Ingrediencie na cesto:

  • 1 odmerka KetoMix kokteilu, 20 g mletých mandlí, 1 vajce, 1 lyžička oleja, 1 lyžica mlieka, sladidlo podľa vášho výberu (vanilková príchuť alebo čakankový sirup), ½ lyžičky kypriaceho prášku, citrónová kôra.

Ingrediencie na makovú náplň:

  • 1 odmerka mletého maku (20g), 1 odmerka mlieka, vanilková príchuť, škorica.

Ingrediencie na tvarohovú náplň:

  • 1 balenie nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, sladidlo podľa vášho výberu (vanilková príchuť alebo čakankový sirup), citrónová kôra.

Ingrediencie na cesto zmiešajte (môžete použiť mixér). Hotové cesto rozotrite na podložku alebo papier na pečenie vo veľkosti malého dezertného tanierika (cesto sa najlepšie rozotiera navlhčenou lyžicou). Suroviny na makovú náplň dajte do misky, všetko premiešajte.

Na miernom ohni povarte náplň do zhustnutia a nechajte vychladnúť. Ingrediencie na tvarohovú náplň taktiež zmiešajte a podľa chuti rozdeľte na koláč tvarohovú a makovú náplň. Nakoniec na ozdobenie pridajte niekoľko mandlí. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 minút dozlata.