Jesenná špecialitka: Obrátený hruškový koláčik

10.10.2020

Čo s hruškami, ktoré čakajú na osud u teba v kuchyni? Jeden nápad by tu bol. Výborný koláčik.

Recept zverejnila na facebookový Daj recept - uvarsito.sk pani Mária. Veľká vďaka!

Potrebuješ:

  • 2 väčšie hrušky

KARAMELOVÝ ZÁKLAD:

  • 100 g masla
  • 80 g trstinového cukru
  • 2 PL vody

CESTO:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 KL mletej škorice
  • 2 KL mletého zázvora
  • 2 KL jedlej sódy
  • 2 KL kypriaceho prášku
  • 100 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 ml smotanového jogurtu
  • 100 ml rastlinného oleja

Postup:

  • Hrušky olúpeme a pozdĺžne nakrájame na si 5 mm hrubé plátky. Naukladáme na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (26 cm), tak, aby sme z jednotlivých plátkov hrušiek vytvorili akési polomery tortovej formy.
  • V panvici rozpustíme maslo s cukrom a vodou. Cukrový sirupom prelejme hrušky a odložíme na bok.
  • Rúru rozohrejme na 160 °C.
  • Múku zmiešame s kypriacim práškom, jedlou śodou, škoricou a mletým zázvorom. Na cesto následne vymiešame vajcia, olej, cukor a jogurt.
  • Nakoniec pridáme preosiatu múkovú zmes.
  • Cestom zakryjeme hrušky a koláč pečieme približne 60 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do cestovej časti nevyjde čistá.
  • Koláč necháme vychladnúť cca 15 minút.
  • Nakoniec uvoľníme obvodovú časť formy a koláč opatrne preklopíme hore dnom na podnos.
  • Veľmi opatrne stiahneme papier na pečenie a posypeme práškovým cukrom.