Poctivé bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú populárne, o tom sa ďalej nemusíme baviť.

Práve
preto treba zafrajeriť a vedieť ich zvládnuť.
Dobrá správa pre premiantov: ako veľmi sú obľúbené, tak veľmi je jednoduchá ich príprava.
Vystríhajte sa verzii „halušiek" zo sáčku a pri ich varení zabudnite na dochutenie smotanou. Varíte BRYNDZOVÉ halušky. Dôvod je vysvetlený ďalej v postupe.
Potrebujete
150 g slaniny
cca 200 g bryndze
500 g zemiakov
250 g hladkej múky
1 vajce
soľ
pažítka
Postup
Nakrájanú slaninu na kocky pomaly smažte na miernom ohni do chrumkava
Zemiaky nastrúhajte najemno, a vložte do misy. Pridajte vajíčko a múku. Dôkladne premiešajte. Pozor, haluškové cesto nenechajte dlho stáť a pracujte s ním, aby sa vďaka zemiakom nerozpadávalo.
V hrnci nechajte zovrieť vodu. Osoľte ju, ale nepreháňajte to s ňou. V haluškách bude slaná najmä bryndza.
Halušky pretlačte cez haluškové sitko do vriacej vody. A premiešajte, aby sa nezlepili.
Varte ich krátko. Keď vyplávajú na hladinu, vyberajte z hrnca do misy.
Halušky nepreplachujte. Za horúca do nich pridajte bryndzu, aby sa roztápala a opatrne premiešajte.
Rada z Liptova: Do halušiek s bryndzou nepridávajú žiadnu smotanu. Na prípadné rozriedenie pridajte vodu z varenia, ktorá tak zvláčni jedlo.
Servírujte s posekanou pažítkou a slaninou.