Poctivé bryndzové halušky

29.01.2021

Bryndzové halušky sú populárne, o tom sa ďalej nemusíme baviť.

Práve preto treba zafrajeriť a vedieť ich zvládnuť.

Dobrá správa pre premiantov: ako veľmi sú obľúbené, tak veľmi je jednoduchá ich príprava.

Vystríhajte sa verzii „halušiek" zo sáčku a pri ich varení zabudnite na dochutenie smotanou. Varíte BRYNDZOVÉ halušky. Dôvod je vysvetlený ďalej v postupe.

Potrebujete

  • 150 g slaniny

  • cca 200 g bryndze

  • 500 g zemiakov

  • 250 g hladkej múky

  • 1 vajce

  • soľ

  • pažítka

Postup

Nakrájanú slaninu na kocky pomaly smažte na miernom ohni do chrumkava

Zemiaky nastrúhajte najemno, a vložte do misy. Pridajte vajíčko a múku. Dôkladne premiešajte. Pozor, haluškové cesto nenechajte dlho stáť a pracujte s ním, aby sa vďaka zemiakom nerozpadávalo.

V hrnci nechajte zovrieť vodu. Osoľte ju, ale nepreháňajte to s ňou. V haluškách bude slaná najmä bryndza.

Halušky pretlačte cez haluškové sitko do vriacej vody. A premiešajte, aby sa nezlepili.

Varte ich krátko. Keď vyplávajú na hladinu, vyberajte z hrnca do misy.

Halušky nepreplachujte. Za horúca do nich pridajte bryndzu, aby sa roztápala a opatrne premiešajte.

Rada z Liptova: Do halušiek s bryndzou nepridávajú žiadnu smotanu. Na prípadné rozriedenie pridajte vodu z varenia, ktorá tak zvláčni jedlo.

Servírujte s posekanou pažítkou a slaninou.