Populárne cestoviny: Viete, s ktorými možno schudnúť?
Na svete existuje približne 600 druhov cestovín, ktoré majú viac ako 1300 rôznych názvov.
Článok je v spolupráci so Slim Pasta
Čo ste o cestovinách možno nevedeli a ktoré druhy môžete konzumovať aj pri nepríjemných výživových obmedzeniach?
Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú údajne zo 4. storočia p.n.l., ako inak než z Talianska. Prvý recept popisuje sekané mäso s cestovinami. Prvé cestoviny sa do Európy dostali vďaka známemu cestovateľovi, benátskemu kupcovi menom Marco Polo. Z Číny priviezol rezance z ryžovej múky, tie si však mimoriadnu obľubu nezískali. Až keď ich začali miestni pekári pripravovať z pšeničnej múky, začalo sa ich víťazné ťaženie a stali sa národným jedlom.
Najobľúbenejšie sú vretená
Zo štatistík vyplýva, že najobľúbenejším druhom cestovín u nás sú bezvaječné vretená, nasledujú špagety a kolienka. Cestoviny, konzumované ako príloha (nie ako hlavný chod), sú z výživového hľadiska cennou súčasťou jedálnička. Pre svoj nižší glykemický index sú obľúbené predovšetkým kvalitné cestoviny z tvrdej pšenice. Ak si ho chcete udržať, pamätajte na to, že cestoviny nesmiete rozvariť. Hodnota glykemického indexu sa tým zvyšuje a pocit sýtosti potrvá kratší čas.
Zázrak menom konjak
Cestoviny sa vyrábajú z rôznych druhov múky. Môže ísť o vaječné či nevaječné, sušené alebo nesušené cestoviny. Svoj boom zažívajú aj špeciálne cestoviny z konjaku, ktoré sa u nás predávajú pod značkou Slim Pasta. Svojou nízkou kalorickou hodnotou si získali veľkú obľubu a sú ideálnou súčasťou redukčného jedálnička.
Pripravíte ich ľahko a rýchlo a jednoducho nimi nahradíte klasické rezance, špagety, fettuccine či penne. Ideálne sa hodia do šalátov, ako príloha k mäsu, ale aj do polievok alebo obľúbených smoothies. Benefity týchto cestovín však siahajú ďaleko za hranice vašej domácej váhy.
Vďaka svojmu zloženiu sú totiž vhodné aj pre tých, ktorí zápasia s nepríjemnými zdravotnými obmedzeniami, ako je diabetes, celiakia, intolerancia na laktózu či obezita.
Ako si pripraviť konjakové cestoviny?
Konjakové cestoviny sa nemusia variť, takže sú pripravené na okamžitú konzumáciu. Stačí ich prepláchnuť pod tečúcou vodou a zmiešať s obľúbenými ingredienciami. Dajú sa pripraviť na tisíce spôsobov a vďaka obsahu vlákniny glukomanan vás dokonale zasýtia.
Cestovinový kvíz
Ste milovníkom cestovín? Overte si v našom malom kvíze svoje vedomosti.
1. Názvy jednotlivých druhov cestovín majú svoj význam. Čo znamená slovo špagety (spaghetti)?
a) šnúrky
b) motýliky
c) stužky
2. Ako sa správne "po taliansky" konzumujú špagety?
a) vidličkou a nožom
b) vidličkou a lyžicou
c) iba vidličkou
3. Ktoré tri cestovinové jedlá patria medzi najobľúbenejšie na svete?
a) Lasagne, Špagety all' amatriciana, Boloňské špagety
b) Boloňské špagety, Lasagne, Makaróny so syrom
c) Špagety all' amatriciana, Boloňské špagety, Špagety carbonara (so slaninou)
4. Rastlina konjak, z ktorej sa vyrábajú nízkosacharidové cestoviny vhodné pre diabetikov a celiatikov, rastie:
a) v Ázii
b) v Južnej Amerike
c) v Európe
5. Aký druh cestovín je v našom jesennom recepte s cuketou?
Správne odpovede:
1)a, 2)c (Taliani jedia špagety len vidličkou. Zvyk konzumovať ich aj s lyžičkou pochádza od Američanov), 3)b 4)a (plantáže konjaku sa nachádzajú v ázijských horských lokalitách mimo civilizácie, preto nie sú potraviny z konjaku kontaminované toxínmi), 5)b (Tagliatelle sú dlhé, ploché rezance, kratšie a užšie ako fettuccine).