Povinná jazda: Voňavé chrumkavé francúzske zemiaky
21.11.2020
Dopriať si poctivú klasiku v podobe francúzskych zemiakov? To nie je žiadna veda. Vytiahni ich na linku a poď na vec.
Toto jedlo patrí neoficiálne k slovenským národným. Môžete protestovať, ale nie je vám to nič platné. Jednoducho, je to tak.
Francúzske zemiaky by mala zmáknuť každá gazdinká či gazda. Najkrajšie na nich je to, že výsledkom je zaručený úspech.
Potrebuješ:
- niečo vyše 1 kg zemiakov,
- 7 vajec (4 varené, 3 na zálievku)
- 200 ml smotany
- trochu bravčovej masti
- 3 klobásky,
- 3 malé cibule (alebo 1 veľká, 1 malá)
- syr na postrúhanie
- soľ, mleté korenie, muškátový orech
Postup:
- Uvar zemiaky, následne ich nechaj vychladnúť a potom zbav šupky.
- Pokrájaj klobásku a 4 uvarené vajíčka na drobné kúsky. Veľkosť je na tebe.
- Nadrobno pokrájaj aj cibuľu a na 3 minútky ju restuj na bravčovej masti do sklovita.
- Vychladené zemiaky pokrájaj na plátky, alebo pretlač cez mriežku na drobné kúsky. (obe verzie sú na foto v jednej mise). Trochu ich môžeš posoliť.
- Všetky suroviny navrstvi v mise, predtým ju ale potri škvarenou masťou.
- Začínaj zemiakmi, oblož nimi dno misy. Potom postupne pridaj kúsky vajíčok s klobáskou. Poradie vrstvenia si však pokojne zvoľ podľa seba.
- Na ne daj orestovanú voňavú cibuľku a ako posledné ulož znovu „pochodie" zemiakov.
- Pečieme zhruba pri 220 stupňoch na 20 minút.
- Keď už je misa v trúbe, priprav si zálievku z 3 vajec a smotany. Všetko premiešaj. Môžeš do nej pridať aj štipku mletého korenia i muškátového orecha.
-
Misu
po 10 minútach vyber z trúby a keď sú už zemiaky zohriate,
pokrsti ich smotanovo-vaíčkovou zálievkou.
- Tesne pred vytiahnutím z trúby ešte francúzske posnež nastrúhaným syrom.
Podávaj napríklad s čalamádou alebo kyslou uhorkou.
Dobrú chuť