Prichádza hlavná sezóna jahôd: Ovocinári prezrádzajú: Takéto sú slovenské jahody
Tento rok sa na Slovensku urodilo menej jahôd, než po iné roky. Zber navyše odložili prvé jarné mrazy.
Mrazy poškodili kvetenstvá rastlín. Jahody z prvých kvetov totiž bývajú najvýkonnejšie a najlepšie, objasnil šéf Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Aké
vlastnosti majú slovenské jahody?
„Poviem to takto: u nás majú jahody svoju typickú chuť. Sú chuťovo vyváženejšie. V prímorských krajinách sa úroda vyženie rýchlou vodou a potom sú vodnatejšie. Ale nemusí to platiť vždy," uviedol pre Aktuality.sk.
„Naše ovocie – vrátane Maďarska, Rakúska či južnej Moravy - má dobré chuťové vlastnosti. Získalo si aj prívlastok "chutné ovocie". Toto ostatné krajiny nemajú. Platí to pri všetkom ovocí, nie len pri jahodách," pokračoval.
Ešte výraznejšie to podľa jeho slov poznáme pri jablkách.
Prečo máme ideálne podnebie na chutné ovocie? A je vôbec záujem o slovenské jahody zo strany supermarketov?
Odpovede nájdete v mojom článku na Aktuality.sk TU