Recepty, ktoré ste ešte nemali: Chuťou vraj pripomína orechy a farebne je príbuzný špenátu

18.10.2023
Mangold. Zdroj: Prodietix
Mangold. Zdroj: Prodietix

Určite ste naň už narazili.

Článok je v spolupráci s Prodietix.

Mangold je stonková zelenina, ktorú poznali už starí Rimania. Jeho listy totiž majú podobné uplatnenie ako urastený špenát a silné šťavnaté stonky možno v kuchyni použiť namiesto špargle. Dokonca svojou chuťou vraj pripomína orechy. Poznáme dva druhy tejto skvelej zeleniny – stonkový a listový mangold.

Namiesto špenátu môžete vyskúšať mangold zelený, konkrétne odrodu Gewone, ktorá má belavo sfarbené stopky a chutné listy. Okrem už spomínaných druhov existujú tiež odrody, ktorých listy sú celé sfarbené do fialova či purpurova. Často sa pritom môžete stretnúť s názvami, ako je mangold dúhový, mangold farebný alebo napríklad mangold záhradný.

Výhody mangoldu

  • neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá v nadmernom množstve telu škodí, hlavne tehotným ženám

  • vitalizuje mozog a nervy

  • odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu

  • odstraňuje tráviace problémy a detoxikuje črevá

  • znižuje hladinu cukru v krvi

  • posilňuje imunitu, srdce a svaly

  • spevňuje kosti a zuby

  • stimuluje krvotvorbu a okysličovanie buniek

Vedeli ste, že: pre mangold je typická aróma ako pri repe, ktorú spôsobuje betaín. Kilogram čerstvého mangoldu obsahuje okolo 350 miligramov vitamínu C (polovica v porovnaní so špenátom), je však bohatší na vápnik a horčík.

Info: mangold je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát.

Cestoviny s mangoldovým pestom

Pochutnajte si na skvelých cestovinách s vysokým obsahom bielkovín a skvelým mangoldovým pestom. Je to naozajstná lahôdka.

Suroviny:

  • 150 g mangoldu (iba listy bez stoniek),

  • 20 g vlašských orechov,

  • olivový olej,

  • ½ strúčika cesnaku,

  • soľ,

  • citrónovú šťavu,

  • Prodietix tagliatelle

Postup

Vlašské orechy opečte na sucho na panvici. Na pesto spoločne rozmixujte vychladené orechy, pokrájané listy mangoldu, olivový olej a cesnak. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Podávajte s Prodietix cestovinami tagliatelle.

Farebný šalát z mangoldu

Z mangoldových listov a stoniek sa dá pripraviť tiež celá rada chutných šalátov. Každý si do nich pridáva zeleninu a ďalšie prísady podľa vlastnej chuti. Môžete však vyskúšať aj náš recept, na ktorého prípravu budete potrebovať:

  • 12 listov mangoldu aj so stonkou,

  • 2-3 stonky zeleru,

  • papriku,

  • jarnú cibuľku,

  • ½ strúčika cesnaku,

  • biely jogurt,

  • krutóny z proteínového chlebíka,

  • soľ a čierne korenie.

Mangold najprv umyjeme, zrežeme stonky a spolu s listami nakrájame na menšie kúsky. Do misky pridáme nakrájaný zeler, papriku a jarnú cibuľku. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, do ktorého pridáme prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie (môžete použiť aj biele korenie, ak by vám tam vadili tmavé bodky). 

Pripravenou zmesou polejeme šalát, prípadne môžeme pridať pripravené krutóny z opečeného chlebíka. Ak chceme zálievku vynechať, stačí zeleninu dochutiť pridaním kvapky olivového oleja, korením či rôznymi obľúbenými bylinkami.