Silvestrovská kapustnica s hubami a slivkami

30.12.2020

Ak na Štedrý deň nepreferujete legendárnu kapustnicu, na Silvestra už ale musí rozvoniavať na stole.

Dobrá rada, uvarte si ju deň vopred, lebo na tanieri bude ešte lepšia.

Ingrediencie? Samé dobre veci! A z nich sa nič zlé nedá navariť. Poďte na to.

Potrebujete:

  • 1 ks cibuľa (veľká, alebo dve malé)
  • 1 kg kyslá kapusta
  • 1 pl bravčová masť
  • 1 hrsť sušených húb
  • 1 hrsť sušených sliviek
  • 2 ks údená klobása
  • 250 g údené mäsko
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čl paprika sladká mletá (alebo paprika mletá sladká s názvom „Maďarský guľáš")
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ, bobkový list, čierne mleté korenie

Postup:

  • Sušené huby vopred namočte v miske do vlažnej vody.
  • Nadrobno nakrájanú cibuľku opražte do zlatista na bravčovej masti. Postupne k nej pridajte pokrájané sušené slivky a restujete
  • Ďalej pridajte pretlačený cesnak a zaprášte mletou červenou paprikou.
  • Do hrnca nasleduje scedená kyslá kapusta. Šťavu z ne si odložte, zíde sa pri záverečnom dochucovaní, ak budete chcieť kapustnicu viac „okysliť". Obsah v hrnci poriadne premiešajte a ešte aspoň 5 minúť poduste.
  • Potom zalejte zhruba 2 litrami vody, pridajte huby, klobásky a údené mäso.
  • Ak máte domácu kapustu zo suda, vieme, že bola duchutená soľou i korením. Preto s ďalšími ochucovačkami pri sporáku radšej vydržte. Do druhého dňa sa všetky chute v hrnci prepoja a pritvrdia.
  • Po vyše hoďke varenia - keď bude kapusta mäkká - vytiahnite klobásy a údené mäso. Pokrájajte ich na drobné kúsky a vložte späť. Na 15 minút ho ešte nechajte povariť.
  • Kapustnicu na tanieri dochuťte lyžicou kyslej smotany.