Silvestrovská kapustnica s hubami a slivkami
30.12.2020
Ak na Štedrý deň nepreferujete legendárnu kapustnicu, na Silvestra už ale musí rozvoniavať na stole.
Dobrá rada, uvarte si ju deň vopred, lebo na tanieri bude ešte lepšia.
Ingrediencie? Samé dobre veci! A z nich sa nič zlé nedá navariť. Poďte na to.
Potrebujete:
- 1
ks cibuľa
(veľká, alebo
dve malé)
- 1
kg kyslá
kapusta
- 1
pl bravčová
masť
- 1
hrsť sušených
húb
- 1
hrsť sušených
sliviek
- 2 ks údená klobása
- 250 g údené mäsko
- 2
strúčiky cesnaku
- 1
čl paprika
sladká mletá (alebo
paprika mletá sladká s názvom „Maďarský guľáš")
- 200
g kyslej
smotany
- soľ, bobkový list, čierne mleté korenie
Postup:
-
Sušené
huby vopred
namočte
v miske do vlažnej
vody.
- Nadrobno nakrájanú cibuľku opražte do zlatista na bravčovej masti. Postupne k nej pridajte pokrájané sušené slivky a restujete
- Ďalej pridajte pretlačený cesnak a zaprášte mletou červenou paprikou.
- Do hrnca nasleduje scedená kyslá kapusta. Šťavu z ne si odložte, zíde sa pri záverečnom dochucovaní, ak budete chcieť kapustnicu viac „okysliť". Obsah v hrnci poriadne premiešajte a ešte aspoň 5 minúť poduste.
- Potom zalejte zhruba 2 litrami vody, pridajte huby, klobásky a údené mäso.
- Ak máte domácu kapustu zo suda, vieme, že bola duchutená soľou i korením. Preto s ďalšími ochucovačkami pri sporáku radšej vydržte. Do druhého dňa sa všetky chute v hrnci prepoja a pritvrdia.
- Po vyše hoďke varenia - keď bude kapusta mäkká - vytiahnite klobásy a údené mäso. Pokrájajte ich na drobné kúsky a vložte späť. Na 15 minút ho ešte nechajte povariť.
- Kapustnicu na tanieri dochuťte lyžicou kyslej smotany.