Šíria sa správy o chorobe. Ako je to s kuracími prsiami s bielymi pruhmi?

20.05.2023
Ilustračné foto. Kuracie prsia. Zdroj: dedline.sk
Ilustračné foto. Kuracie prsia. Zdroj: dedline.sk

Biele pruhy v hydinovom mäse mali byť podľa niektorých internetových správ chorobou. Nie je to pravda a konzumácia takejto časti hydiny je bezpečná.

V susednom Česku hovorili o ochorení aktivisti v kampani. Chceli ňou podporiť chov takzvaných pomaly rastúcich kurčiat, ktoré sa vykrmujú dlhšie ako 56 dní.

Podľa nich má mäso s tzv. bielymi pruhmi o 224 % viac tuku, o 10 % viac kolagénu. Na iniciatívu upozornil na to portál iDnes.cz.

Odborníci tieto tvrdenia jasne odmietajú.

„K problematike choroby bielych vlákien, ktorá teraz prebehla v médiách, môžem povedať, že táto choroba neexistuje," povedala portálu vedúca oddelenia veterinárnej hygieny Benešov z českej veterinárnej správy Eva Březinová.

Biele pruhy

Slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) v tejto súvislosti pre Aktuality.sk uviedla, že výskyt myopatie prsných svalov (BMM) je podľa nej nestály a nie je pozorovaný vo všetkých regiónoch sveta.

Výskyt bielych pruhov (WS) u brojlerových kurčiat sa v posledných rokoch zvýšil.

  • postihuje predovšetkým veľký prsný sval;

  • charakterizovaný je viditeľnými bielymi vláknami "čiarami" rovnobežnými so smerom svalových vlákien;

  • množstvo a hrúbka bielych pruhov sa môže u jednotlivých druhoch hydiny líšiť;

  • histologická a chemická analýza prsného svalu naznačuje, že tzv. biele čiary vo svalstve, sú primárne zložené z tukového tkaniva (biele);

  • dokázané bolo aj zvýšené % tuku vo svaloch - (histologické nálezy zvýšenej adipogenézy – tendencia ukladania tuku v tkanivách);

  • prsné tkanivo vážne postihnuté WS môže vykazovať nárast spojivového tkaniva s rôznym stupňom degenerácie a regenerácie svalových vlákien na mikroskopickej úrovni, všetky svalové tkanivá budú normálne vykazovať určitú úroveň degenerácie a regenerácie svalových vlákien, ale v prípade WS proces regenerácie vedie k ukladaniu tuku a spojivového tkaniva, a nie k opraveným svalovým vláknam, presná príčina WS stále nie je známa;

  • odborníci priznávajú, že zákazník v obchode zvyčajne nespozoruje zreteľne takúto bielu kresbu.

Nebezpečenstvo nehrozí

Podstatné pre zákazníkov je fakt, že neexistuje žiadny presvedčivý dôvod, prečo spotrebiteľ nemôže jesť  kuracie prsia s bielymi pruhmi, zdôraznila ŠVPS.

Úplné zdôvodnenie odborníkov a celý môj článok si prečítate na Aktuality.sk TU