Slaný smotanovo-špenátový koláč s olivami

07.12.2020

Nie je to pizza. Fotografia vás môže zavádzať. Nič to ale nemení na tom, že pokiaľ túžite po slanom, voňavom a výdatnom koláči, je to výborná voľba.

Na slanom koláči si pochutíte pri obede alebo si ho dáte na večeru. Ale nepohrdli by ste ním ani na raňajky, všakže.

Skrátka, chystáte sa na univerzálny počin.

Kombinácia kyslej smotany, syra, olív či špenátu jednoznačne zaručuje, že pečenie tohto slaného koláča neoľutujete. Ide sa a vec.

Potrebujete:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 2 cibule
  • 150 g špenátu
  • 200 g tvrdého syra
  • 4 vajcia
  • 500 ml kyslej smotany
  • 70 ml vody
  • štipka soli, korenia a muškátového orechu
  • hrsť olív bez kôstky a 5 kúskov sušených paradajok

Postup:

  • Príprava cesta: v mise zmiešajte vodu, mäkké maslo s múkou. Pridajte aj štipku soli a vypracujte cesto. Následne ho vychlaďte v chladničke na zhruba hodinu.
  • Z cesta vyvaľkajte okrúhly plát - hrubý cca 2-3 mm. Dajte ho na plech a jeho dno popichajte vidličkou.
  • Príprava náplne: cibule pokrájajte na malé kúsky, podobne to urobte aj so špenátovými listami. Syr nastrúhajte na hrubšej strane strúhadla. Vajcia zmiešajte v miske s kyslou smotanou.
  • Cibuľku osmažte v panvici dozlatista s trochou masla. Pridajte špenát a nechajte ho len 3 minútky krátko spariť.
  • Obsah z panvice nechajte vyhladnúť a potom špenát s cibuľkou zmiešajte s emulziou smotany a vajec. Plnku v miske ešte dochuťte štipkou soli, korenia a muškátového orechu.
  • Na plát cesta najskôr pridajte väčšiu časť strúhaného syra. Potom naň vylejte masu so smotanou a špenátom.
  • Okraje cesta zahnite, aby plnka nezačala vytekať (nemala by, ale pre istotu).
  • Navrch rozmiestni pokrájané olivy a sušené paradajky a ešte prisnež zvyškom syra.
  • Koláč pečte 40 minút na zhruba 180 stupňoch.

Dovysvetlenie:

Prečo tento slaný koláč nie je pizza? Lebo ako je známe, pizzové cesto je tvorené z kvasníc, múky, olivového oleja a soli.

Dobrú chuť.