Tetine (ne)fašiangové šišky

21.02.2021

Obľúbené šišky nemusia byť vždy len na fašiangy. Potešia cez víkend alebo vtedy, keď máš jednoducho chuť na čosi sladké.

Aby šišky neboli nudné, počas prípravy počítaj s voňavou citrónovou kôrou, troškou rumu a vareným zemiakom. Ten spôsobí čerstvosť šišiek aj na druhý deň.

Skús, neoľutuješ.

Na cesto potrebuješ:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 uvarené menšie zemiaky
  • ½ kocky droždia
  • 2 dcl vlažného mlieka
  • 1 dcl roztopeného masla
  • 2 žĺtka
    citrónovú kôru z 1 citróna
  • deci rumu
  • štipku soli
  • práškový cukor (na posýpku)

Postup

Kvások: do misy s múkou sprav jamku. Do nej vlej trochu vlažného mlieka, štipku cukru a rozdrobené droždie. Do 15 minút sa kvások aktivuje.

Keď je tak, uvarené zemiaky nastrúhaj do misky, pridaj žĺtka, citrónovú kôru, rum, maslo a zvyšok mlieka. Vypracuj vláčnejšie cesto a nechaj ho zakryté aspoň hodinu, aby odpočívalo.

Keď je cesto vykysnuté, nemies ho. Len opatrne jemne vyvaľkaj na dosku (hrúbka cesta 1 cm!), ktorú si predtým jemne natrel olejom. (vyhneš sa tak múčeniu dosky a zbytočnému používaniu múky).

Pohárikom vykroj šišky a ešte 15-20 minút ich nechaj odpočinúť na doske. Ešte trošku nakysnú.

Šišky potom vlož do horúceho oleja. Nemusí byť vriaci, aby sa prudko nespálili (stredný oheň). Keď začnú hnednúť, prevráť ich v hrnci na druhú stranu.

Šišky potom odlož do misy vyloženej servítkami, aby sa zbavili tuku.

K ochuteniu máš viac možností:

  • Kvapni na ne kúsok marmelády a posyp práškovým cukrom. Ja som dal aj kúsky manga.
  • Alebo ich celé obaľ v práškovom cukre a hotovo.
  • Ak máš viac fantázie, použi napríklad arašidové maslo s arašidmi alebo nugetu. Ozdob si ich podľa seba.