Tetine (ne)fašiangové šišky
Obľúbené šišky nemusia byť vždy len na fašiangy. Potešia cez víkend alebo vtedy, keď máš jednoducho chuť na čosi sladké.
Aby šišky neboli nudné, počas prípravy počítaj s voňavou citrónovou kôrou, troškou rumu a vareným zemiakom. Ten spôsobí čerstvosť šišiek aj na druhý deň.
Skús, neoľutuješ.
Na cesto potrebuješ:
- 500 g hladkej múky
- 2 uvarené menšie zemiaky
- ½ kocky droždia
- 2 dcl vlažného mlieka
- 1 dcl roztopeného masla
- 2
žĺtka
citrónovú kôru z 1 citróna - deci rumu
- štipku soli
- práškový cukor (na posýpku)
Postup
Kvások: do misy s múkou sprav jamku. Do nej vlej trochu vlažného mlieka, štipku cukru a rozdrobené droždie. Do 15 minút sa kvások aktivuje.
Keď je tak, uvarené zemiaky nastrúhaj do misky, pridaj žĺtka, citrónovú kôru, rum, maslo a zvyšok mlieka. Vypracuj vláčnejšie cesto a nechaj ho zakryté aspoň hodinu, aby odpočívalo.
Keď je cesto vykysnuté, nemies ho. Len opatrne jemne vyvaľkaj na dosku (hrúbka cesta 1 cm!), ktorú si predtým jemne natrel olejom. (vyhneš sa tak múčeniu dosky a zbytočnému používaniu múky).
Pohárikom vykroj šišky a ešte 15-20 minút ich nechaj odpočinúť na doske. Ešte trošku nakysnú.
Šišky potom vlož do horúceho oleja. Nemusí byť vriaci, aby sa prudko nespálili (stredný oheň). Keď začnú hnednúť, prevráť ich v hrnci na druhú stranu.
Šišky potom odlož do misy vyloženej servítkami, aby sa zbavili tuku.
K ochuteniu máš viac možností:
- Kvapni na ne kúsok marmelády a posyp práškovým cukrom. Ja som dal aj kúsky manga.
- Alebo ich celé obaľ v práškovom cukre a hotovo.
- Ak máš viac fantázie, použi napríklad arašidové maslo s arašidmi alebo nugetu. Ozdob si ich podľa seba.