Dukátové buchtičky de luxe

22.01.2021

Dukátové buchtičky asi nepatrili medzi gastro-traumy školských jedálni. Ak ich medzi ne radíte, po tejto receptúre to už platiť definitívne nebude.

Nudný recept sladkého jedla podporíte vôňou pomarančovej kôry, voňavým maslom či štamperlíkom rumu. Neoľutujete.

Ale pekne po poriadku.

Potrebuješ

  • 300 g múky,
  • 45 g kryštálového cukru,
  • 60 ml vlažného mlieka
  • pol kocky droždia,
  • 2 vajcia + 2 žĺtka,
  • trocha soli,
  • strúhanú kôru z pomaranča,
  • 60 g mäkkého masla na potretie a vymastenie pekáča.

Krém:

  • 1 zlatý klas
  • 0,5 litra mlieka
  • vanilkový cukor/ 1 čl vanilkovej arómy

Postup

  • Na buchtičky urobte kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia. Nechajte pracovať v mise 15 minút.
  • Potom cesto vymiesime z hladkej múky, 2 vajec, 2 žĺtkov, soli, 2 lyžíc cukru. Použite aj nastrúhanú kôru z pomaranča, mlieko a maslo. Vymieste skôr redšie cesto.
  • Cesto odložte, nech kysne v mise prikryté asi 30 - 45 minút.
  • Po vykysnutí ho na doske rozvaľkajte na zhruba 2 cm, nakrájate ho na maličké kocky a vyrobte z nich jednotlivé buchtičky - spojením všetkých rohov jednotlivej kocky k sebe.
  • Ukladajte ich na vymastený pekáč. Buchtičky pripravte do trúby s glazúrou - potrite ich roztokom z roztopeného masla a rumu.
  • Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút.
  • Rumovo-maslovú glazúru zopakujte hneď po vybratí z trúby.

Servírujte ich klasicky s vanilkovým krémom zo zlatého klasu a mlieka (Návod na krém nájdete aj na obale)

Pre lepšiu chuť pridajte do krému aj vrecko vanilkového cukru alebo ešte lepšie a vanilkovú arómu.

Dobrú chuť.

Prečítajte si aj exkluzívne rozhovory: