Citrónový koláčik: Svieža tutovka, čo ťa nikdy nesklame

28.05.2020

Návyk upiecť si tento voňavý skvost sa ti dostane pod kožu tak automaticky, ako keď máš chtíč uvariť si čaj, turka do skla alebo mäsovo-múčne párky.

Takže, ak chceš pod zúbky čosi sladké, alebo sa k tebe rúti návšteva, tvoja bunka do mozgu vyšle signál a začneš veľmi zvažovať citrónový koláčik.

Hneď. Poteš sa. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Len čítaj ďalej.

A môžeš lajknúť uvarsito.sk aj na Facebooku :)

Na koláčik potrebuješ:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 celé veľké maslo (250 g)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 75 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  •  0,5 trochy soli
  • 1 veľký citrón: použiješ z celého strúhanú kôru. Šťavu z jednej polovice dáš do cesta, druhú polovicu citróna využiješ na polevu

Na polevu

  • okrem zmienenej šťavy z citróna ešte 200 g práškového cukru
  • a ČL oleja

Upeč si ho:

V podstate všetky suroviny zmiešaš dokopy. Ale pekne po poriadku.

  • Maj mäkké maslo. Aspoň hoďku pred ho vyber z chladničky na linku. Nech pookreje teplom tvojho domova.
  • Dodržuj takýto postup: Najskôr maslo vymiešaj mixérom s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do masy popri mixovaní pridávaj po jednom vajíčka.
  • Ozaj, pomaly nastav trúbu na 180 stupňov.
  • Ideš ďalej. Prisyp múku, prášok do pečiva a postupne prilievaj mlieko.
  • Ako posledné šupni do misy citrónovú kôru a šťavu. Znovu ešte ponor mixér a dokonči prvú etapu dobrotky.
  • Vymasti a vymúčni si chlebíkovú formu a vlej do nej cesto. Vlož ju do trúby na zhruba 50 minút (až hodinku). Pripomínam, 180 stupňov.
  • Po upečení koláčika zachovaj rozvahu. Žiadne hŕ. Nechaj ho pekne vychladiť a potom citlivo vyklopni z formy. Môžeš sa chystať na poslednú vec. Polevu.

Urobíš ju vymiešaním šťavy z druhej polovice citróna, ČL oleja a práškového cukru.

Polej ju po povrchu koláčika (nemusí byť úplne vyhladnutý) a môžeš potom ešte prikrášliť potravinárskymi zdobídkami či orieškami.

A dobrú chuť!