Národné
jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok,
Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.
Nie je to nič zložité. Šalát
je inšpirovaný receptami rodiny či radami z internetu.
Tu
je výsledok. S
varenými vajcami v ňom nepočítaj. Bude perfišný, ľahký a
pritom tradičný!
Zemiaky
v šupke var
na miernom ohni, do vody pridáš PL octu a posolíš ich. Cieľom
je: uvarené vychladené zemiaky, ktoré následne zbavíš šupiek.
Do druhého hrnčeka dáš variť mrkvu - v asi 300-400 ml vody.
Pridáš do nej bobkové listy a korenie. Cieľom je: uvarené mrkvy
do mäkka a získaný mrkvový vývar, ktorý si odložíš a budeš ho
potrebovať vo finále.
Keď
sú zemiaky a mrkva mäkké, prekrojíš ich cez sitko na malé
časti. Kukni obrázok nad týmto bodom.
Pokrájaš cibuľu. Preložíš ju do misky a
zaleješ vriacou vodou a prskneš do nej PL horčice. Cieľom je:
zovretá voda paralyzuje cibuľu - aby zlikvidovala cibuľový
zápach. Na
maličkosti si pokrájaš aj kyslé uhorky.
Do misy k
rozdrobeným zemiakom pridáš pokrájanú vyluhovanú cibuľku.
Do mrkvového „bujónu" pridaj zhruba 300 ml majonézy a rozmiešaj, aby sa
hrudky rozplynuli a vznikla ti v miske jemná omáčka.
Omáčkou
z mrkvového vývaru a majonézy polej zemiaky s cibuľkou.
Vysyp k nim aj pokrájané uhorky. Zemiaky naboptnajú a omáčka sa
stratív v nich. Všetko to zjemna premiešaš. Kukni, omáčka (vpravo) bola v takejto podobe >
Prihoď
tam z misky rozdrobenú mrkvu a hneď sa to začne podobať na
šalát. Ak sa ti napriek tomu zdá byť redší, OK, vlož doň ale iba max 2 PL majonézy.
Dôležitá
vec. Prišiel čas na polovicu jablka, ktorú nadrobno pokrájaš -
ako cibuľku. Jabĺčko zaručí čerstvú chuť šalátu aj na druhý deň.
Nakoniec
tam pridaj hrášok z konzervy bez nálevu. A jemne premiešaj. Dochuť soľou korením, prípadne pár PL z uhokového nálevu.
Šalát
v mise prikry a daj odstáť na noc do chladničky.