Zemiakový šalát inak

02.04.2023

Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.


Nie je to nič zložité. Šalát je inšpirovaný receptami rodiny či radami z internetu. Tu je výsledok. S varenými vajcami v ňom nepočítaj. Bude perfišný, ľahký a pritom tradičný!

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • 1 kg zemiakov
  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľu
  • ½ zeleného jablka
  • konzervu hrášku (300 g)
  • 300 ml majonézy
  • 3 ks bobkových listov
  • nové korenie
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • PL octu
  • PL horčice
  •  4-5 nakladaných uhoriek z pohára

Urob si ho:

  • Zemiaky v šupke var na miernom ohni, do vody pridáš PL octu a posolíš ich. Cieľom je: uvarené vychladené zemiaky, ktoré následne zbavíš šupiek.
  • Do druhého hrnčeka dáš variť mrkvu - v asi 300-400 ml vody. Pridáš do nej bobkové listy a korenie. Cieľom je: uvarené mrkvy do mäkka a získaný mrkvový vývar, ktorý si odložíš a budeš ho potrebovať vo finále.
  • Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, prekrojíš ich cez sitko na malé časti. Kukni obrázok nad týmto bodom.
  • Pokrájaš cibuľu. Preložíš ju do misky a zaleješ vriacou vodou a prskneš do nej PL horčice. Cieľom je: zovretá voda paralyzuje cibuľu - aby zlikvidovala cibuľový zápach. Na maličkosti si pokrájaš aj kyslé uhorky.
  • Do misy k rozdrobeným zemiakom pridáš pokrájanú vyluhovanú cibuľku.
  • Do mrkvového „bujónu" pridaj zhruba 300 ml majonézy a rozmiešaj, aby sa hrudky rozplynuli a vznikla ti v miske jemná omáčka.
  • Omáčkou z mrkvového vývaru a majonézy polej zemiaky s cibuľkou.
  • Vysyp k nim aj pokrájané uhorky. Zemiaky naboptnajú a omáčka sa stratív v nich. Všetko to zjemna premiešaš. Kukni, omáčka (vpravo) bola v takejto podobe >
  • Prihoď tam z misky rozdrobenú mrkvu a hneď sa to začne podobať na šalát. Ak sa ti napriek tomu zdá byť redší, OK, vlož doň ale iba max 2 PL majonézy.
  • Dôležitá vec. Prišiel čas na polovicu jablka, ktorú nadrobno pokrájaš - ako cibuľku. Jabĺčko zaručí čerstvú chuť šalátu aj na druhý deň.
  • Nakoniec tam pridaj hrášok z konzervy bez nálevu. A jemne premiešaj. Dochuť soľou korením, prípadne pár PL z uhokového nálevu.
  • Šalát v mise prikry a daj odstáť na noc do chladničky.