Horúca čokoláda (klasická): Ak toto nedáš, zaslúžiš si rok karantény!

09.04.2020
Kaviarne či čokoládovne sú síce pre koronavírus zatvorené, ale tebe nič nebráni v tom, aby si si usrkával z horúcej čokolády doma. Alebo šokuj týmto nápojom návštevu, ktorá sa práve rúti k tebe. Ešte dlho sa bude diviť s otvorenou tlamou.

Pochopiteľne, reč je o normálnej hustej horúcej čokoláde. Nie o instantnej vodnatej sračke, dehonestovanou sprejovou šľahačkou na jej hladine.

A aby si vedel, pochúťka pritom nemusí byť žiadny luxux. Dobrá rada: kvalitnú 80-percentnú čokoládu vieš zohnať do jedného eura. Napríklad Roshen-ku v Bille. Vyber si menší hrniec. Stačí.

Pre 2 hlavy potrebuješ:

  • zhruba 4 dcl mlieka, (resp odlej 2 šálky a hotovo)
  • 3-4 pásiky ideálne aspoň 80-percentnej čokolády. Radikáli nech si nalámu viac pásikov
  • 1 PL kakaa
  • ½ ČL kardamónu
  • ½ ČL škorice
  • 1 ČL rumovej arómy / rumu
  • 1 PL cukru
  • 1 PL arašidového krému / nutely

Urob si ju:

  • Mlieko začneš variť na miernom ohni. Pridáš doň škoricu, kardamón, rum(ovú arómu) a cukor (ja dávam hnedý). Daj aj arašidový krém. Ak nemáš, svet sa nezrúti. Ale dostaneš ho napríklad v Lidli.
  • Počas varenia mlieko miešaš a čekuješ, aby sa ti nevznietilo. Tvoj boj sa odohráva na miernom ohni. Nezalož na sporáku táborák. V opačnom prípade ho budeš mať pekne zasvinený. Toto nechceme.
  • Keď mlieko začne vrieť - dvíha sa bublinkujúco nahor, odstav ho na chladnejšie miesto. Získaš čas a nestresuješ ty, ani mlieko. Pridaj doň (holandské) kakao a rozlomenú čokoládu. Má vysoké percento kakaa, takže hneď sa začne v horúcom mlieku roztápať. Zároveň miešaj, aby sa prísady pekne rozplynuli.
  • Potom hrniec znovu postav na mierny oheň a za stáleho miešania znovu priveď do varu. Zmes uvareného mlieka s čokoládou a kakaom stmavne. Bude ti pripomínať redší puding.


Máš to hotové. Môžeš ju nalievať do šálok a vychutnávať.

Rozbehni tento blog. Ak sa ti páči, zdieľaj a lajkuj recepty. Nech o ňom vie čo najviac ľudí. Veľká vďaka :)