![](https://52bb46281f.clvaw-cdnwnd.com/9a94b6f822bba01b0f4f0b5c97579b59/200001508-471c7471cb/Hydina.jpeg?ph=52bb46281f)
Južanská paradajková polievka: Jej jednoduchý recept ťa dostane!
Príprava tejto paradajkovej je jasná ako facka. Jedlo poznáš ešte zo škôlky, keď ti do nej sypali písmenká, napriek tomu, že si bol analfabet.
![](https://52bb46281f.clvaw-cdnwnd.com/9a94b6f822bba01b0f4f0b5c97579b59/200000044-7651e76521/IMG_20200417_113213.jpg?ph=52bb46281f)
Pri receptúre, ktorú teraz čítaš (lebo už čítať vieš) stopercentne platí: v jednoduchosti je krása.
Niekto do paradajkovej pridáva múku či ryžu. Dokonca aj ovsené vločky. Čudné, ale prosím.
Recept, ktorým ma inšpirovala Ivka, pozostáva iba z vecí, bez ktorých by paradajková nevznikla. Všetky ostatné potenciálne ingrediencie majú stopku. Veľmi sympatické.
Možno si už na túto variantu narazil v talianskej reštaurácii alebo v Chorvátsku.
A dobrá rada: namiesto eidamu a ďalších mäkkých syrov si radšej kúp parmezánový.
Viac obkecu o tejto šmakovičke už ani nejde písať. Poď variť.
Pre 4 hlavy potrebuješ:
- deci olivového oleja
- zhruba liter pasírovaných paradajok (kúpiš to v 500 ml tetrapakoch. pre tento počet ti stačia 2-3 tetrapaky.
- - zopár guličiek čierneho korenia
- 3-4 lístky bobkáčov
- kúsok parmezánového syra na posneženie
- PL soli
- 2 PL cukru
- 2 PL octu
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- pár štipiek sušenej bazalky
![](https://52bb46281f.clvaw-cdnwnd.com/9a94b6f822bba01b0f4f0b5c97579b59/200000045-ea7c6ea7c9/IMG_20200417_110645.jpg?ph=52bb46281f)
Uvar si ju:
- Do hrnca prskneš trochu olivového oleja a potrápiš na ňom nadrobno pokrájanú cibuľku s prelisovaným cesnakom. Bacha, nepripáľ ich. Jemne miešaj. Ja dávam k tomuto základu osmahnúť aj bobkáče.
- Keď základ s cibuľkou je, pridaj zmes pasírovaných paradajok. Var, kým ti nevrie a nepúšťajú sa bublinky. Zmes zrieď deci/dvomi vody. Ide o to, aby polievka bola taká akurát. Nie vodnatá, no ani nie kečup.
- Počas varu podľa chuti posoľ. Pamätaj, že pasírovaná zmes už môže byť trochu slaná.
- Guľky
korenia mažiarom roztlč na menšie voňavé kúsky. Polievka chytí
lepšiu iskru. Šupni ich do hrnca tak.
- Keď
je polievka uvarená (že to netrvalo dlho?), podľa chuti pridaj
cukor (dávam hnedý) a ocot. Ak si si nie istý, začni po jednej lyžici a zakaždým radšej ochutnaj. U mňa to vždy boli max 2 lyžice cukru + max 2 lyžice octu.
- Môžeš
podávať na taniere. Posnež ju
napokon parmezánovým
syrom a jemne posyp sušenou bazalkou. Asi takto >>
![](https://52bb46281f.clvaw-cdnwnd.com/9a94b6f822bba01b0f4f0b5c97579b59/200000046-4cc2d4cc30/IMG_20200417_113201.jpg?ph=52bb46281f)