Južanská paradajková polievka: Jej jednoduchý recept ťa dostane!

18.04.2020

Príprava tejto paradajkovej je jasná ako facka. Jedlo poznáš ešte zo škôlky, keď ti do nej sypali písmenká, napriek tomu, že si bol analfabet.

Pri receptúre, ktorú teraz čítaš (lebo už čítať vieš) stopercentne platí: v jednoduchosti je krása.

Niekto do paradajkovej pridáva múku či ryžu. Dokonca aj ovsené vločky. Čudné, ale prosím.

Recept, ktorým ma inšpirovala Ivka, pozostáva iba z vecí, bez ktorých by paradajková nevznikla. Všetky ostatné potenciálne ingrediencie majú stopku. Veľmi sympatické.

Možno si už na túto variantu narazil v talianskej reštaurácii alebo v Chorvátsku.

A dobrá rada: namiesto eidamu a ďalších mäkkých syrov si radšej kúp parmezánový.

Viac obkecu o tejto šmakovičke už ani nejde písať. Poď variť.

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • deci olivového oleja
  • zhruba liter pasírovaných paradajok (kúpiš to v 500 ml tetrapakoch. pre tento počet ti stačia 2-3 tetrapaky.
  • - zopár guličiek čierneho korenia
  • 3-4 lístky bobkáčov
  • kúsok parmezánového syra na posneženie
  • PL soli
  • 2 PL cukru
  • 2 PL octu
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pár štipiek sušenej bazalky

Uvar si ju:

  • Do hrnca prskneš trochu olivového oleja a potrápiš na ňom nadrobno pokrájanú cibuľku s prelisovaným cesnakom. Bacha, nepripáľ ich. Jemne miešaj. Ja dávam k tomuto základu osmahnúť aj bobkáče.
  • Keď základ s cibuľkou je, pridaj zmes pasírovaných paradajok. Var, kým ti nevrie a nepúšťajú sa bublinky. Zmes zrieď deci/dvomi vody. Ide o to, aby polievka bola taká akurát. Nie vodnatá, no ani nie kečup.
  • Počas varu podľa chuti posoľ. Pamätaj, že pasírovaná zmes už môže byť trochu slaná.
  • Guľky korenia mažiarom roztlč na menšie voňavé kúsky. Polievka chytí lepšiu iskru. Šupni ich do hrnca tak.
  • Keď je polievka uvarená (že to netrvalo dlho?), podľa chuti pridaj cukor (dávam hnedý) a ocot. Ak si si nie istý, začni po jednej lyžici a zakaždým radšej ochutnaj. U mňa to vždy boli max 2 lyžice cukru + max 2 lyžice octu.
  • Môžeš podávať na taniere. Posnež ju napokon parmezánovým syrom a jemne posyp sušenou bazalkou. Asi takto >>

Rozbehni tento blog. Ak sa ti páči, zdieľaj a lajkuj recepty. Nech o ňom vie čo najviac ľudí. Veľká vďaka :)