Lahodná hubová polievka

29.09.2020

Polievka z húb (najmä hríbová) je jednou z najpopulárnejších v tejto krajine. To znamená, že by si ju mal/a zvládnuť. Ak nad ňou uvažuješ, vrháš sa do úspechu!

Naložiť ju na tanier a pochváliť sa slovenskou klasikou, to je vec na nezaplatenie.

Ostatní spolujedáci budú nadšení. Aj napriek tomu, že do nej neprskneš smotanu na varenie alebo ju nepripravíš na kyslo.

Ak nie je práve hríbové obdobie, v tomto recepte počítaš s trochou hríbov a šampiónmi.

Ako by to bolo, aby klasika nepozostávala iba z niekoľkých ingrediencií. Okrem húb sa spoľahni na zemiaky či pór.

Ale všetko pekne podrobne.

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • zhruba 2 hrste sušených hríbov (namoč si ich aspoň na hodinu do vody)
  • Pzn: Ak máš nazbierané hríby z lesa, dopraj si 4-5 hrstí húb a vypusti zo zoznamu šampiňóny.
  • 200 g šampiňónov (ak máš na výber, uprednostni hnedé)
  • zhruba pol kila zemiakov (daj trochu viac)
  • 1 pór (odstránený zo zelených listov)
  • veľkú cibuľu / môže byť aj šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • približne liter zeleninového vývaru
  • deci oleja,
  • hrubší pásik masla
  • kyslú smotanu
  • na dochutenie: bobkáč, muškátový orech, soľ a korenie

Uvar si ju:

  • Nakrájanú cibuľku potráp na oleji s maslom.
  • Keď je opražená a chytila pigment, pridaj na plátky postrúhaný cesnak a tiež nadrobno nakrájaný pór. Všetko smaž, tak aby chytilo peknú omaženú farbu. S farbou zacítiš aj chutnú vôňu. Hoď do toho aj bobkový list. Takto >>>
  • Keď v hrnci nastala táto situácia, pridaj doň nakrájané zemiačiky a podrob ich rovnakej procedúre. Osmaž ich, aby aj ony mierne chytili farbu.
  • Všetko potom zalej horúcim vývarom. Takto >>>
  • Dochuť soľou, korením. Prikrytý hrniec nechaj variť, kým v ňom všetko nezmäkne.
  • Teraz na panvicu pridaj maslo a osmaž na ňom pokrájané šampiňóny a hríbiky. Taktiež dochuť soľou a pridaj korenie. Takto >>>

Keď všetky suroviny v hrnci zmäkli, zmixuj ich tyčovým mixérom. Je na tebe, či chceš mať redšiu alebo hustejšiu polievku. Hustotu reguluješ mixovaním.

  • Do polievky teraz pridaj vysmažené huby. Prevar polievku zhruba 15 minút a šupni do nej posledný dochucovák: muškátový orech (nastrúhaný doma je lepší, než mletý zo sáčka). Hustotu polievky môžeš ešte vyriešiť pridaním vývaru, ktorý ti zostal.
  • Servíruj na tanier a na vrch esteticky prasni lyžicu kyslej smotany. Iba tak.

Dobrú chuť.

Inšpiruj sa ďalšími receptami