5 jednoduchých receptov na zdravý olovrant
TLAČOVÁ SPRÁVA: Hoci raňajky, obed či večera sú pre väčšinu rodín samozrejmosťou, to isté sa už nedá povedať o olovrante. Chyba!
Tlačová správa Billa
Deti na svoj správny vývin potrebujú rozmanitú a zdravú stravu, ktorá by mala byť rozdelená do viacerých porcií počas dňa. Ide pritom o dôležitú súčasť jedálnička detí vo vývoji. Potvrdzuje to aj odborník na výživu MUDr. Boris Bajer, ktorý pre BILLA navrhol päť jednoduchých tipov na zdravý detský olovrant.
Na svete momentálne trpí viac ľudí nadváhou a obezitou ako podvýživou. Týka sa to aj detí, ktoré vo svojom mladom veku majú ochorenia pripisované skôr starším ľuďom. Je to spôsobené častou konzumáciou kalorických a nezdravých jedál a nedostatkom pohybu. Aby sa tento negatívny trend zvrátil, deti je od útleho veku potrebné viesť k zdravej a vyváženej strave.
Deti by nemali vynechávať olovrant
Význam olovrantu spočíva v tom, že telu dodáva energiu, keď už od obeda vyhladlo, a do večere ostáva niekoľko hodín. Keďže popoludní klesá hladina cukru v krvi, človek, ktorý neolovrantoval, sa môže cítiť unavený a bez nálady.
„Dospievajúce deti potrebujú dostatočne vyplniť svoje zvýšené nároky na energiu kvalitnou stravou. Ak sa k tomu pripojí pravidelný pohyb a ide o aktívne deti, musíme dbať na dostatočný prísun komplexných sacharidov pre svaly, zdravých tukov pre správnu funkciu hormónov a bielkovín pre zdravé kosti a kĺby," hovorí odborník na výživu.
Vhodným, teda zdravým a energeticky hodnotným olovrantom, ktorý je navyše časovo nenáročný na prípravu, môže byť napríklad celozrnné pečivo s domácou tuniakovou nátierkou, doma vyrobený termix, či ovocie a zelenina.
„Dávka antioxidantov z ovocia a zeleniny pomáha správnej funkcii imunitného systému, ktorý je v tomto veku vyťažený," hovorí B. Bajer a pripomína, že počas dňa je rovnako dôležité dodržiavať dostatočný pitný režim.
5 tipov na zdravý a rýchly olovrant
Celozrnná bublanina
Použijeme recept takmer ako pri klasickej bublanine, ale namiesto obyčajnej múky použijeme celozrnnú múku, mlieko, vajíčko, kypriaci prášok a dáme ľahko zapiecť. Po miernom zapečení pridáme rozdrobený hrudkovitý tvaroh, prípadne čerstvé ovocie a necháme dopiecť. Po vychladnutí polejeme troškou medu a podávame.
Domáci termix
V mixéri vymiešame mäkký tvaroh s trochou medu a s bielym jogurtom bez éčok. Pridáme horké kakao, banán a vymixujeme do hladkej termixovej konzistencie. Podávame ihneď alebo vychladené.
Avokádový puding
V mixéri spolu vymiešame zrelé avokádo, banán, trochu medu, horkého kakaa a 125 gramov hrudkovitého tvarohu. Premiestnime do misiek a podávame.Tuniaková nátierka s chlebíkom
Obsah jednej konzervy tuniaka vo vlastnej šťave vymiešame s 20 gramami 100 % ovčej bryndze a 50 gramami jogurtu. Pridáme nasekanú jarnú cibuľku a konzumujeme s celozrnným chlebom.
Štrúdľové guľky
50 gramov celozrnného kuskusu zalejeme dvojnásobným množstvom horúcej vody (alternatívne zalejeme 50 gramov pomletých ovsených vločiek), pridáme nastrúhané jablko, trochu medu, tvarohu a škoricu. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré zapečieme na 25-30 minút v rúre na 180-200 stupňov a podávame.