Bežný domáci chlieb je nuda: Upeč si chutňučký cibuľovo-orieškový
Domáca karanténa a nedostatok kvasníc spôsobili v roku 2020 kváskomániu a tak sa v asi každej tretej kuchyni kváskovalo a piekol chlieb. Droždie je už v obchodoch, no ak si stále zostal/a v tomto móde, tu je skvelý nápad.
Urob si iný, ešte chutňučkejší Cibuľový chlebík s orieškami. Zo špaldovej múky.
Tvoj doteraz pečený kváskový je síce OK, ale zapoj pri ňom už konečne viac fantázie. Neoľutuješ.
Potrebuješ:
- zhruba 500 gramov špaldovej múky
- jednu väčšiu a menšiu cibuľu
- PL bravčovej masti
- 2 hrste orieškov (vlašské alebo orechová zmes)
- hrsť sušených sliviek (môžeš vynechať)
- PL soli
- ČL cukru
- 1 droždie / alebo kvások
- 3 PL oleja
- 1-2 PL celej rasce
- 300 ml vlažnej vody
Urob si ho:
- Najskôr prácička s orieškami. Najemno ich pokrájaj alebo ich podrv v mažiari.
- Pri
príprave kysnutého cesta je
to čistá
klasika.
Do misky vysypeš múku, pridáš soľ, olej, droždie, vodu a
vymiesiš klasické cesto. Ak si zvolil variantu so slivkami, pridaj aj tie.
- Cesto potom nechaj vykysnúť zhruba 50 minút.
- Pred koncom vykysnutia si na sporáku priprav cibuľku. Nadrobno pokrájanú ju potráp na bravčovej masti. Pozor, nech ti neprihorí. Nech je len jemne dohneda.
- V závere restovania cibuľku dobre posoľ a nech je aj sladká - šuchni ČL cukru. Následne - po asi minútke - ju odstav (lebo z cukru nechceš mať karamel) a daj vychladiť bokom na tanier.
- Keď cesto po zhruba hodinke vykyslo, pridaj k nemu cibuľku a rascu. Všetky tieto suroviny premiešaj s cestom a ešte na 20 minú nechaj odpočívať v miske.
- Potom cesto vytvaruj na chlebík a polož na plech. Pečie sa zhruba hodinu pri teplote 220 stupňov.
Hotovo >>
POZRI ĎALŠIE RECEPTY:
Biele pruhy v hydinovom mäse mali byť podľa niektorých internetových správ chorobou. Nie je to pravda a konzumácia takejto časti hydiny je bezpečná.
Zemiakový šalát inak
Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.
Nahraďte klasickú posýpku zo škorice, kakaa či cukru. Pripomeňte si detské časy a buchty na pare môžete vylepšiť legendárnou čokoládovou polevou.
Mangold je listová zelenina, ktorá je chuťou aj vzhľadom podobná špenátu. V obchodoch sa neobjavuje úplne bežne, čo je škoda.
Do NHL smeruje bronzový Slovák z Pekingu
Bronzový hokejista zo zimnej olympiády v Pekingu Miloš Kelemen opúšťa najvyššiu českú súťaž. Odchádza do NHL.
Pravda, mýty či história vzniku tradičnej „čípoš" kuchyne? Na svete existuje mnoho jedál, ktorým prisudzujeme mylný pôvod.