Bežný domáci chlieb je nuda: Upeč si chutňučký cibuľovo-orieškový

14.03.2021

Domáca karanténa a nedostatok kvasníc spôsobili v roku 2020 kváskomániu a tak sa v asi každej tretej kuchyni kváskovalo a piekol chlieb. Droždie je už v obchodoch, no ak si stále zostal/a v tomto móde, tu je skvelý nápad.

Cibuľový chlieb so sušenými slivkami.
Cibuľový chlieb so sušenými slivkami.

Urob si iný, ešte chutňučkejší Cibuľový chlebík s orieškami. Zo špaldovej múky.

Tvoj doteraz pečený kváskový je síce OK, ale zapoj pri ňom už konečne viac fantázie. Neoľutuješ.


Potrebuješ:

  • zhruba 500 gramov špaldovej múky
  • jednu väčšiu a menšiu cibuľu
  • PL bravčovej masti
  • 2 hrste orieškov (vlašské alebo orechová zmes)
  • hrsť sušených sliviek (môžeš vynechať)
  • PL soli
  • ČL cukru
  • 1 droždie / alebo kvások
  • 3 PL oleja
  • 1-2 PL celej rasce
  • 300 ml vlažnej vody

Urob si ho:

  • Najskôr prácička s orieškami. Najemno ich pokrájaj alebo ich podrv v mažiari.
  • Pri príprave kysnutého cesta je to čistá klasika. Do misky vysypeš múku, pridáš soľ, olej, droždie, vodu a vymiesiš klasické cesto. Ak si zvolil variantu so slivkami, pridaj aj tie.
  • Cesto potom nechaj vykysnúť zhruba 50 minút.
  • Pred koncom vykysnutia si na sporáku priprav cibuľku. Nadrobno pokrájanú ju potráp na bravčovej masti. Pozor, nech ti neprihorí. Nech je len jemne dohneda.
  • V závere restovania cibuľku dobre posoľ a nech je aj sladká - šuchni ČL cukru. Následne - po asi minútke - ju odstav (lebo z cukru nechceš mať karamel) a daj vychladiť bokom na tanier.
  • Keď cesto po zhruba hodinke vykyslo, pridaj k nemu cibuľku a rascu. Všetky tieto suroviny premiešaj s cestom a ešte na 20 minú nechaj odpočívať v miske.
  • Potom cesto vytvaruj na chlebík a polož na plech. Pečie sa zhruba hodinu pri teplote 220 stupňov.

Hotovo >>

POZRI ĎALŠIE RECEPTY: 

Národné jedlo? Taký zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku.