Mexický guľáš: Klamstvo zo školských jedální

05.04.2020

Tomu ver, že ti Mexičania svoj guľáš nenavaria s hráškom, ale s čili papričkami a fazuľou. Budiž. Pamätáš, ako si si v školskej jedálni orazil lístok s „mexickým" a dočkal si sa tohto tu. Na klamstvo z kulinárskeho praveku sa tešíš ty, ale aj autor tohto blogu. Nazvime ho radšej školský guľáš, než nejaký z Mexika.


Poďme. Ideš variť.

A pokojne si vľavo lajkni aj FB tohto blogu :)


Na porciu pre 4 hlavy potrebuješ:

  • cca kilo hovädzieho mäska (ako na maďarský guľáš)
  • 500 ml paradajkového pretlaku.
  • 1 väčšiu konzervu hrášku
  • 1 väčšiu konzervu kukurice
  • 3-4 cibule
  • štipku mletého korenia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky, (pokojne aj mletej papriky s názvom "Maďarský guľáš")
  • 3 lístky bobkového listu
  • 3 PL bravčovej masti
  • 3 PL paprikovej pasty
  • 2 dc prevarenej horúcej vody
  • 1 ČL mletého korenia

Na prípadné zahustenie:

  • lyžicu hladkej múky a pásik masla

Postup:


  • Základom je základ: Na masti potrápiš cibuľku a prihodíš k nej bobkový list. V hrnci ich posmažíš.
  • Nachystané mäso na tanieri si jemne okoreníš, jemne posolíš a spolu premiešaš.
  • Do hrnca s cibuľkou pridáš paprikovú pastu a lyžice mletej papriky. Premiešaš a pridáš mäsko.Na najslabšom ohni všetko dušíš, kým ti hovädzie nepustí šťavičku.
  • Vyleješ pretlak z paradajok, aby bolo mäso ponorené v šťave.
  • Varíš zhruba 2 hodiny, kým hovädzinka v hrnci nezmäkne. Popritom čekuješ stav, aby sa ti nič nepripálilo. Ideálne je mať (ako autor) hnedé hrnce z telešopingu s nepriľnavým povrchom.
  • Teraz vec, ktorá sa môže stať. Ale mne sa nestala: Ak po 2 hodinách šťava a mäkké mäsko nie sú v omáčkovitom, ale v redšom stave, zahustíš zápražkou zo spenenej múky a masielky a povaríš ešte 15 minút.
  • Nezabudni, 10-15 minút pred finále pridáš kukuricu a hrášok.

Guľáš je hotový a podávaš ho s uvarenou ryžou.

Ak sa ti recept páči, zazdieľaj ho na svojom Facebooku :)