20.05.2023
Mexický guľáš: Klamstvo zo školských jedální
05.04.2020
Tomu ver, že ti Mexičania svoj guľáš nenavaria s hráškom, ale s čili papričkami a fazuľou. Budiž. Pamätáš, ako si si v školskej jedálni orazil lístok s „mexickým" a dočkal si sa tohto tu. Na klamstvo z kulinárskeho praveku sa tešíš ty, ale aj autor tohto blogu. Nazvime ho radšej školský guľáš, než nejaký z Mexika.
Poďme. Ideš variť.
A pokojne si vľavo lajkni aj FB tohto blogu :)
Na porciu pre 4 hlavy potrebuješ:
- cca kilo hovädzieho mäska (ako na maďarský guľáš)
- 500 ml paradajkového pretlaku.
- 1 väčšiu konzervu hrášku
- 1 väčšiu konzervu kukurice
- 3-4 cibule
- štipku mletého korenia
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky, (pokojne aj mletej papriky s názvom "Maďarský guľáš")
- 3 lístky bobkového listu
- 3 PL bravčovej masti
- 3 PL paprikovej pasty
- 2 dc prevarenej horúcej vody
- 1 ČL mletého korenia
Na prípadné zahustenie:
- lyžicu hladkej múky a pásik masla
Postup:
- Základom je základ: Na masti potrápiš cibuľku a prihodíš k nej bobkový list. V hrnci ich posmažíš.
- Nachystané mäso na tanieri si jemne okoreníš, jemne posolíš a spolu premiešaš.
- Do hrnca s cibuľkou pridáš paprikovú pastu a lyžice mletej papriky. Premiešaš a pridáš mäsko.Na najslabšom ohni všetko dušíš, kým ti hovädzie nepustí šťavičku.
- Vyleješ pretlak z paradajok, aby bolo mäso ponorené v šťave.
- Varíš
zhruba 2 hodiny, kým hovädzinka
v hrnci nezmäkne. Popritom čekuješ stav, aby sa ti nič
nepripálilo.
Ideálne je mať (ako autor) hnedé hrnce z telešopingu s
nepriľnavým povrchom.
- Teraz vec, ktorá sa môže stať. Ale mne sa nestala: Ak po 2 hodinách šťava a mäkké mäsko nie sú v omáčkovitom, ale v redšom stave, zahustíš zápražkou zo spenenej múky a masielky a povaríš ešte 15 minút.
- Nezabudni, 10-15 minút pred finále pridáš kukuricu a hrášok.
Guľáš je hotový a podávaš ho s uvarenou ryžou.
Ak sa ti recept páči, zazdieľaj ho na svojom Facebooku :)