Inšpirované ánošéfom: Kečupu sa ani nechytaj! Urob si špagety ako veľký pán

22.04.2020

Sú fajnšmekri, ktorí si na tanier s uvarenými špagetami frcnú kečup a zakrútia do nich vidličku. (Dokonca aj bez vykričaného nastrúhaného eidamu). Trapas.

Autor sa nechce nikoho dotknúť. Ale človek by si mal sám seba vážiť natoľko aj vtedy, keď si niečo natlačí do úst.

Nemusíme sa hrať na mediteránskych kulinárov, aby sa k len špagetám s len kečupom dalo povedať bohužiaľ to, čo sa na jedlo nehovorí.

Samozrejme, že populárne jedlo pôvodom z Apeninskeho sa dá nachystať a konzumovať inak a tiež sakra jednoducho. Riešenie je vrátiť sa k radám z Talianska.

Odkedy som si pozrel legendárny program s Polhreichom, ktorý odkazoval na ne, vyskúšal som. No a podľa ánošéfa ich už niekoľko rokov robím iba takto.

Nie som jeden z nich, ale možnosti s paradajkovou omáčkou zatlieskajú aj bratia a sestry vegetariáni.

Špagety pomodoro.

Na 2 hlavy potrebuješ:

  • ½ balenia vaječných špagiet
  • 5-6 kusov mäkších paradajok
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • Hrsť lístkov bazalky
  • 1-2 deci odloženého vývaru (aj zo zeleniny)
  • 1 PL podrveného rozmarínu
  • 2 PL oregana
  • ČL soli
  • 1 PL komunistického masla
  • kus parmezánového syra na posypanie

Uvar si ich:

  • Umyté paradajky strčíš do hrnca s vriacou vodou. Len ich tam pár minúť pekne podrž, aby sa sparili a ľahšie zbavili šupiek. Ideálne je ich zhora a zdola nakrojiť do tvaru X alebo + (vyber si), aby šupka začala jemne zliezať už vo vode. Potom ich vynoríme z kúpeľa, trochu necháš vyhladnúť a šupiek úplne zbavíš.
  • Prosím, vodu z rajčín nevylievaj. Prihoď do nej špagety a uvar ich „na skus". Viac prejdú paradajkovou arómou.
  • Medzitým rob iné veci. Pokrájaj bazalku na malé kúsky a priprav si ju do misky.
  • Teraz už k vareniu: Vylisovaný cesnak potrápiš na panvici na masielku. Pozor, aby sa nespálil. A žiadny táborák. Udržiavaj normálny plamienok.
  • K cesnaku prihoď oskalpované rajčiny. Aby toho nemali málo, vareškou ich hneď popuč, aby vypustili šťavu. Vyvŕš sa na nich. Pučni ich až na malé kúsky. Takto sa ti začína rodiť omáčka. Opatrne ju posoľ.
  • Do panvice prskni odložený vývar. (Ak odrazu zistíš, že nemáš, klub dochucovačov by zvolil skratku a pustil tam hnedú kocku - veď vieš čoho. OK, stále lepšie, než si na špagety natrieť zmieňovaný kečup.)
  • Zmes z paradajok a vylisovaného cesnaku na masle postupne rozloží na omáčku tvoje varenie. Ešte jej môžeš pomôcť a väčšie kúsky rajčín vareškou popuč. Aby sa ľahšie dostali do omáčkovej podoby. Miešaj.
  • Keď šípiš, že omáčka hustne, rozrieď ju pár polievkovými lyžicami z vody, v ktorej sa varia špagety. Tento úkon je nutný! Špagetová voda má už žltkastú farbu. To je dobre, lebo zároveň zohráva úlohu preklínanej bujónovej kocky. Omáčke tak dodá ďalšie potrebné esencie.
  • Toto urob tesne pred pridaným špagiet: do omáčky šupni ČL podrveného rozmarínu a pokrájanú bazalku. Premiešaj.
  • Omáčka nemusí byť úplne hustá. Keď budeš do nej pridávať špagety, tie mršky z nej ešte vytiahnu vodu.
  • Oceď ich z vody a pridaj rovno do omáčky. Popráš oregánom. Nejakú minútku ich vykúp vo voňavej šťavičke a opatrene premiešaj. Nech prejdu omáčkou.

Keď sa ti všetky suroviny konektli tak, ako mali, servíruj na taniere. Špagety na povrchu prikrášli zvyšnou omáčkou (väčšími kúskami z rajčín) a prisnež postrúhaným syrom podľa chute.