Odpáľ vitamínovú retrobombu: Legendárna drožďová nátierka

21.05.2020

Drožďová kríza je fuč. Donedávna nezdarne vyhľadávané kocky kvasníc už čakajú na pultoch v supermarketoch. A možno nie len tam. Nečuduj sa, ak droždie jedného dňa dostaneš už aj na benzínke.

Pozitívne účinky droždia sú široko-ďaleko známe. Majú v sebe vitamíny B, D, stopové prvky, železo, meď či minerálne soli a možno aj ďalšie „nerasty".

Faktom však je, že droždie upravuje trávenie, pomáha pri nechutenstve, nespavosti, únave, regeneruje ťa a má protizápalové účinky.

Hor sa teda na drožďovú nátierku. Zaspomínaš si na detské časy.

Ktosi do drožďovej vraj pridáva aj bambíno, mlieko či syrokrém. Dokonca aj kyslú uhorku alebo nátierku prifarbí paprikou. Nevie sa, prečo toto ľudia robia. Ale OK.

Autor blogu je v tejto verzii receptu zásadne len za nevyhnutné potraviny. Chuť nátierky sa dá zvýrazniť napríklad čerstvými lístkami z natrhaného tymiánu (na trhovsku kúpil citrónový) či rozdrvenou čerstvo voňavou rascou z mažiara.

Pri smažení cibuľky použi namiesto oleja obyčajné (komunistické) maslo. Do nátierky je to azda prirodzenejšia ingrediencia, než repkový či slnečnicový olej.

No, ale pekne po poriadku:

A pokojne si lajkni aj FB tohto blogu :)


Pre 3-4 hlavy potrebuješ:

  • 2 kocky droždia
  • 2 vajcia
  • 2 PL poctivého masla
  • štipka tymiánu (2 konáriky)
  • 1 PL horčice
  • 1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie)
  • štipka soli (podľa chuti)
  • štipka rasce (podrvenej/mletej)

Postup:

  • Pokrájanú cibuľku na maličkosti potrápiš na panvici s maslom. Smažíš ju do sklovita.
  • Keď je tak, následne do cibuľky pohodíš rozdrobené kocky droždia.
  • Pri miešaní sleduješ, ako sa ti droždie pekne rozpúšťa a stráca (ako šťastie). Dostane sa však do bodu, keď postupne začne hustnúť (ako blbá atmosféra). Ale tá vôňa - ťahajúca sa z panvice - je super.
  • Keď je jasné, že droždie s cibuľkou hustnú, vtedy je výborná chvíľa na pridávanie vajíčok. Za stáleho miešania šuchni najskôr jedno a potom druhé. Miešaš ich - podobne ako praženicu.
  • Teraz máš chvíľku na prvé ochutenie. Pridáš pár lístkov tymiánu (prípadne drveného tymiánu) a štipku rasce. Premiešaš.
  • Keď konzistenicia už pripomína nátierku, presunieš ju do misky. Na zjemnenie môžeš ešte dodať ČL masla a PL horčice. Premiešaš a všetko je hotové.