Púpavový med. Šarlatánstvo alebo liek? Toto o ňom tvrdia slovenskí včelári

27.04.2020

Príroda rozkvitla a na Facebooku sme sa pochválili pohármi „púpavového medu". Medom, ktorý nie je produktom včiel. Keď s ním teda včely robotnice nič nemajú, ide o liek alebo o ľudové šarlatánstvo z kvetov a cukru?

Odpoveď som hľadal u najpovolanejších. U vedúcej Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku doktorky Ľubice Rajčákovej.

„Čo sa týka púpavového ,medu', je vhodnejšie používať termíny ako púpavový sirup či púpavový extrakt," spresnili blogu zo včelárskeho ústavu.

Slovo MED je viazané na včelí produkt podľa slovenskej i európskej legislatívy. A môže sa používať len na med, ktorý vytvorili včely z nektáru alebo medovice, doplnili odborníci.

Tu je 5 odpovedí o vývare z púpavových kvetov:


1. Čo musím vedieť o takzvanom púpavovom a klasickom mede?

„Všetko má svoj význam, naši predkovia sa naučili konzervovať kvety púpav vo forme sirupu, lebo sa samotné kvety asi ťažko sušili, a určite nám vedia poskytnúť liečivé látky rastlinného pôvodu. Čo sa týka medu, med je živočíšny produkt. Okrem rastlinnej zložky sa v ňom nachádzajú rôzne látky, ktoré tam včely pridávajú a tým premieňajú rastlinnú surovinu. Med, ktorý nebol prehriaty, je ,živá' potravina. Obsahuje rôzne enzýmy, ktoré vplývajú blahodárne na trávenie a celkovú pohodu človeka.

Taktiež musíme brať do úvahy celý proces, ako med vzniká. Je uskladnený vo včelích plástoch. V prostredí drevených úľov, kde je propolis používaný ako účinná dezinfekcia a drobné množstvá všetkého dobrého sa dostávajú do samotného medu. Čiže, podľa môjho názoru spektrum účinných látok medu je omnoho širší a je komplexnejší, než v prípade púpavového sirupu, aj keď samozrejme aj ten má svoj význam."

2. Má niečo spoločné takzvaný púpavový med s klasickými medmi?

„Spojitosť s medmi môžeme nájsť v konzistencii, ktorá bráni rozvoju nežiadúcich mikroorganizmov (pretože pridávame cukor, odparujeme vodu - výsledkom je vysoká cukornatosť a vysoký osmotický tlak, ktoré na aktívny život mikróbov pôsobia negatívne a teda, ak to dobre pripravíme, nepokazí sa nám to) a prítomnosti látok rastlinného pôvodu. Nniektoré látky sú termolabilné - varom sa ničia)."

3. Obsahuje tento výťažok vitamíny, alebo sú to len obyčajné kvety uvarené s cukrom a vodou?

„Áno, sú to púpavové kvety, voda a cukor. Určite sú tam prospešné látky, ktoré pochádzajú z púpavy. Potom už všetko závisí od konkrétneho postupu prípravy, teploty a pod., nakoľko sa tieto zložky udržia. Pretože - ako sme si už spomenuli - niektoré látky sú termolabilné a niektoré termostabilné, teda odolajú vysokým teplotám."

4. Na čo môžem púpavový sirup použivať?

„Vo všeobecnosti sa púpavový sirup môže používať napríklad do medovníkov. Píše sa to napríklad v knihe Márie Trebenovej - Zdravie z Božej lekárne, 2017 + potom tam, kde sú využiteľné púpavové kvety"

5. Sú kvety z púpavy prospešné pre ľudí?

„Použitie púpavových kvetov je napríklad pri ťažkom odkašliavaní a chorobách z nachladnutia (Lexikon léčivých bylinek 1/2018), pri púpavách nájdete aj liečivé účinky - najmä na pečeň a žlčník. Ale v týchto prípadoch sú využiteľné viac korene púpavy."