Ryba Žilina reaguje na veľký test tresiek, v ktorom prepadla

08.05.2020

TLAČOVÁ SPRÁVA: Asociácia spotrebiteľov SR sa v uplynulých dňoch pozrela na kvalitu tresky slovenských výrobcov. Najlepšie v teste obstála košická treska.

Zdroj: Facebook / PRETO Ryba Žilina
Zdroj: Facebook / PRETO Ryba Žilina

Ryba Žilina teraz na svojom webe píše, že v jej treske je 4-krát menej konzervantov, než u konkurencie a preto sa podľa nej správa zodpovedne.

Výsledky testu Asociácie spotrebiteľov SR >>

Správa spoločnosti PRETO Ryba Žilina je v plnom rozsahu:


Vďaka rozsiahlym investíciám a modernizácii výrobných procesov sa nám podarilo sprísniť hygienu a bezpečnosť vo výrobe. Práve vďaka tomu dnes vyrábame tresku, ktorá obsahuje až štyrikrát menej konzerantov v porovnaní s treskou našej konkurencie. Týmto smerom ideme ďalej, pretože našou dlhodobou víziou je treska bez chémie.

Len vďaka prísnym hygienickým opatreniam, špičkovým výrobným zariadeniam a premyslenému výrobnému procesu môžeme vyrábať bezpečnú tresku s čoraz nižším obsahom prídavných látok (za ostatných 5 rokov klesol ich podiel v našej treske až o 40 %).A čo je zásadné - nepoužívame kontroverznú chemickú látku, ktorá je "dedičstvom" výroby od 90tych rokov a ktorú naša konkurencia do tresky aj naďalej pridáva.

Nebezpečný benzoan v žilinskej treske nenájdete

Reč je o chemickom konzervante benzoan sodný, pri ktorom sú viacerými verejne dostupnými štúdiami odborníkov podložené jeho negatívne účinky na zdravie.

Podľa zistení publikovaných inštitúciou The National Center for Biotechnology Information súvisí konzumácia tejto látky v potravinách napr. s rizikom vzniku chronických ochorení, zápalových reakcií v tele, či má dokonca potenciálne karcinogénne účinky. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zverejnil okrem iných aj štúdiu profesora molekulárnej biológie a biotechnológie P. Pipera z univerzity v britskom Sheffielde. Podľa nej táto chemická látka podporuje vznik voľných radikálov, ktorými môže ťažko poškodiť DNA v bunkách a vyvolať niektoré dedičné ochorenia.

Vo všetkých treskách výrobcu z Košíc sa táto látka nachádza. Ukazuje to nielen deklarácia výrobcu na obaloch produktov, ale aj rozbory nezávislého akreditovaného laboratória. A z tých vyplýva aj ďalšie dôležité zistenie - naša treska dnes obsahuje v priemere až štyrikrát menej konzervačných látok v porovnaní s konkurenčnou treskou.

Výsledky laboratórnych meraní ako dôkaz

Merania nezávislého akreditovaného laboratória boli realizované opakovane v troch rôznych produktoch s označením "Treska" od každej zo značiek PRETO Ryba Žilina a Ryba Košice. Pri porovnaní niektorých produktov, napr. žilinskej "Tresky Exklusiv" a košickej "Treskoslovenskej tresky" je rozdiel v použitých látkach dokonca až viac ako štvornásobný.

Protokoly o výsledkoch meraní z novembra 2019 a februára 2020 s komplexnými rozbormi hodnôt sledovaných látok kyselina benzoová a kyselina sorbová (konzervantov označovaných ako benzoan sodný a sorban draselný) sú k dispozícii vo forme pdf na stiahnutie nižšie.