20.05.2023
Urob si exkluzivitku: Božské lokše naplnené pečienkou
04.06.2020
Máš chuť na niečo špeci? Takže lokše. Nečakaj zbytočne dlho na jarmoky, kde si ich vytúžene dopraješ. A buďme úprimní: dajú ti trápne zohratu lokšu v mikrovlnke a za dosť drahé peniaze.
Tomu ver, že legendárnu exkluzivitku si vieš urobiť a naservírovať doma. Prečo? Lebo je to primitívny počin a mal by patriť k elementárnej zručnosti tohto národa.
Autor blogu úprimne dosvedčí, že nápad, ktorý ti teraz ponúka, nebude žiadna veda.
Ak
ideš do toho, zapamätaj si:
- Odpusť si blafáčik a lokše nekupuj v potravinách!
- Aspoň teraz vypusti z hlavy kuracie pečienky, ale nemusia byť zrovna z vykŕmených husí. Recept, ktorý teraz čítaš, ponúka zlatú strednú cestu: kačacie pečienky - restované v husacej masti.
Poďme na vec.
Pre 2 hlavy potrebuješ (cca 8 ks):
- 800 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1/2 téglika husacej masti (150 g)
- štipku soli
- 500 g pečienok (kačacích / kuracích / husacích)
- 1 cibuľu
- 1 ČL korenia (podľa chuti, a ak chceš, trochu sušeného majoránu)
Urob si ich:
- Zemiaky deň vopred uvar v šupke a daj vyhladnúť.
- Na druhý deň sa dostávaš k príprave pochúťky. Odpočinuté zemiaky zo včerajška zbav šupky a najemno postrúhaj na strúhadle.
- Teraz k ním pridaj hladkú múku. Množstvo zemiakov k množstvu múky je cca 3:1. (takže z 1 kg obsahu je 700 g zemiakov a 300 g múky. Alebo zo 800 g masy daj 600 g zemiakov a 200 g múky.
- Vymiesiš cesto a rozdeľ ho na časti . Urob z nich guľky veľké asi ako jedna menšia päsť.
- Úspech pri vyvaľkaní lokše tkvie v múke. Bez nej by sa ti všetko sakra lepilo. Pozor na to, aby si mal normálne pomúčenú dosku / linku a tiež povrch tvoriacej sa lokše
Foto: Ako urobíš lokšu:
-
Nachystané
placky teraz šupni na
horúcu
suchú panvicu. Nie na sporákovú platňu. Autor si kúpil legendárnu oranžovú panvicu z telešopingu a
s nepriľnavým povrchom a čo sa stalo? Nič. Nič nedymilo.
- Zvoľ mierny plameň, nie táborák. Pri opekaní lokše z každej strany ju trochu potri tukom (olejom, maslom).
A teraz si môžeš lajknúť uvarsito.sk aj na Facebooku :)
Priprav si plnku:
- Cibuľku pokrájanú na maličkosti potráp na masti. Do sklovita.
- Šupni k nej pečienku - pokrájanú na drobnejšie časti.
- Pečienku s cibuľkou dobre vykúp v tuku. Restuj. Ale tak, aby nebola surová a ani nie suchá. Nech je akurátna.
-
Keď
je taká, zmixuj
ju na plnku.
Je na tebe, či ju
chceš mať úplne jemnú, alebo iba tak nahrubo.
- Ak ju chceš krémovejšiu: pridaj do nej výpek z restovania. Podľa chuti posoľ. Ak chceš, dochuť aj korením či majoránom.
-
Napokon
luxusne naplň lokšu. Zviň
ju a môžeš vychutnávať. Ako
na trhoch pri stánkoch.
Finálna podoba lokší je na titulnej fotke tohto receptu :)