Urob si exkluzivitku: Božské lokše naplnené pečienkou

04.06.2020

Máš chuť na niečo špeci? Takže lokše. Nečakaj zbytočne dlho na jarmoky, kde si ich vytúžene dopraješ. A buďme úprimní: dajú ti trápne zohratu lokšu v mikrovlnke a za dosť drahé peniaze.

Tomu ver, že legendárnu exkluzivitku si vieš urobiť a naservírovať doma. Prečo? Lebo je to primitívny počin a mal by patriť k elementárnej zručnosti tohto národa.

Autor blogu úprimne dosvedčí, že nápad, ktorý ti teraz ponúka, nebude žiadna veda.

Ak ideš do toho, zapamätaj si:

  • Odpusť si blafáčik a lokše nekupuj v potravinách!
  • Aspoň teraz vypusti z hlavy kuracie pečienky, ale nemusia byť zrovna z vykŕmených husí. Recept, ktorý teraz čítaš, ponúka zlatú strednú cestu: kačacie pečienky - restované v husacej masti.

Poďme na vec.

Pre 2 hlavy potrebuješ (cca 8 ks):

  • 800 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 téglika husacej masti (150 g)
  • štipku soli
  • 500 g pečienok (kačacích / kuracích / husacích)
  • 1 cibuľu
  • 1 ČL korenia (podľa chuti, a ak chceš, trochu sušeného majoránu)

Urob si ich:

  • Zemiaky deň vopred uvar v šupke a daj vyhladnúť.
  • Na druhý deň sa dostávaš k príprave pochúťky. Odpočinuté zemiaky zo včerajška zbav šupky a najemno postrúhaj na strúhadle.
  • Teraz k ním pridaj hladkú múku. Množstvo zemiakov k množstvu múky je cca 3:1. (takže z 1 kg obsahu je 700 g zemiakov a 300 g múky. Alebo zo 800 g masy daj 600 g zemiakov a 200 g múky.
  • Vymiesiš cesto a rozdeľ ho na časti . Urob z nich guľky veľké asi ako jedna menšia päsť.
  • Úspech pri vyvaľkaní lokše tkvie v múke. Bez nej by sa ti všetko sakra lepilo. Pozor na to, aby si mal normálne pomúčenú dosku / linku a tiež povrch tvoriacej sa lokše

Foto: Ako urobíš lokšu:

  • Nachystané placky teraz šupni na horúcu suchú panvicu. Nie na sporákovú platňu. Autor si kúpil legendárnu oranžovú panvicu z telešopingu a s nepriľnavým povrchom a čo sa stalo? Nič. Nič nedymilo.
  • Zvoľ mierny plameň, nie táborák. Pri opekaní lokše z každej strany ju trochu potri tukom (olejom, maslom).

A teraz si môžeš lajknúť uvarsito.sk aj na Facebooku :)

Priprav si plnku:

  • Cibuľku pokrájanú na maličkosti potráp na masti. Do sklovita.
  • Šupni k nej pečienku - pokrájanú na drobnejšie časti.
  • Pečienku s cibuľkou dobre vykúp v tuku. Restuj. Ale tak, aby nebola surová a ani nie suchá. Nech je akurátna.
  • Keď je taká, zmixuj ju na plnku. Je na tebe, či ju chceš mať úplne jemnú, alebo iba tak nahrubo.
  • Ak ju chceš krémovejšiu: pridaj do nej výpek z restovania. Podľa chuti posoľ. Ak chceš, dochuť aj korením či majoránom.
  • Napokon luxusne naplň lokšu. Zviň ju a môžeš vychutnávať. Ako na trhoch pri stánkoch.

Finálna podoba lokší je na titulnej fotke tohto receptu :)